Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев оставя след

...
Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев оставя след
Коментари Харесай

Сергей Станишев предава щафетата начело на ПЕС: Левицата отново може да спаси Европа

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев оставя след цели 3 мандата отпред лявото политическо семейство на Стария континент в ръцете на нов ръководител, откакто разгласи, че няма да се кандидатира още веднъж на поста.

Избиран двукратно с цялостно болшинство някогашният български министър председател предава руля на ръководството на ПЕС след цели 11 години - на новия претендент (който е и единствен - б.р.) - ексшведския министър председател Стефан Льовен. 


Сергей Станишев и Стефан Льовен

Днес ПЕС ще избере и него, и ще гласоподава Резолюция, а конгресът на левицата в Берлин във връзка 30-годишнината на партията се организира на фона на вилнеещата война в Украйна и пост-ковид рецесия. Затова е и под надпис: " С кураж. За Европа ". А Станишев цитира Джон Атанасов: " Човекът би трябвало да показва повече кураж в мисленето, в сравнение с в Космоса ". 

В прочувствена тирада пред делегатите Станишев призна, че водачеството на ПЕС, а и работата в и за Европа постоянно са играли основна роля в живота му. Но подсети, че пътят му не стартира от ПЕС, а от Българска социалистическа партия, за чийто ръководител бе определен през 2001 година

" Работих старателно за приемането й в Социалистическия интернационал и в Партията на европейските социалисти. Бях министър председател, когато България се причисли към Европейски Съюз през 2007 година

Но в никакъв случай не съм си представял, че един ден ще стана водач на цялото огромно и мощно европейско социалдемократическо семейство. Още си припомням вълнението да застана отпред на 33 разнообразни партии, обединени към общи полезности. И до през днешния ден одобрявам това за голяма чест и отговорност. И се надявам, че през тези 11 години не предадох нито един път вашето доверие и поддръжка ".

Така Станишев, през сълзи, откри конгреса на партията и очерта достиженията на левицата по време на трите му мандата.



Какво завещание оставя?

В самобитен доклад пред делегатите Станишев съобщи, че през днешния ден ПЕС е по-голяма, по-единна и подготвена да поеме кормилото на Европа. " Всяко решение на институциите на Европейски Съюз носи обществен отпечатък, думата й се чува, а хората чакат обществена отбрана от рецесиите ", сподели той. И означи: 

ПЕС има 33 пълноправни партии-членки, 12 наблюдаващи и 12 асоциирани членове. След продължителна доминация на десницата, в този момент ПЕС и ЕНП имат паритет в европейските институции – 7 на 7 министър председатели в Европейския съвет и 9 на 10 комисари в Европейската комисия, сподели Станишев. 

Рокадата отпред на ПЕС обаче се случва на фона на трагичните събития в Европейски Съюз във връзка с енергийната рецесия и войната единствено на 1200 километра, делящи конгреса на партията в Берлин и фронта на войната в Украйна. 

Трябва да спрем тази полуда!

„ Вилнее война в Европа. Отново! Хиляди животи и от двете страни са погубени. Войната трансформира милиони хора в бежанци – остави ги без дом и раздели фамилии.

Европа отговори на експанзията единно и незабавно, и поддържа народа на Украйна. Но през днешния ден би трябвало да сме още по-разтревожени от непрекъснатата и бърза ескалация на войната, която има своя лична логичност и податливост да става все по-брутална. Никога не трябва да забравяме, че Европа е план на мира ", подсети Станишев пред делегатите на изпроводяк. 

А в думите му, че в последно време

прекалено много се приказва за военна победа и прекомерно малко за това по какъв начин с политически решения да се спре тази " полуда ",

очевидно прозвуча отчаяние от европейските политици. " Нямам подозрение, че ще е извънредно мъчно, само че всяко изпитание си заслужава. Провеждаме конгреса си в Берлин –

дано последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи допустимо Хелзинкското съглашение и събори Берлинската стена ", прикани той. 



Моментът е исторически – левицата може да избави Европа още веднъж

Според Сергей Станишев тъкмо този исторически миг може да покаже левицата още веднъж като избавител. " Имаме своя честен компас – нашите полезности: взаимност, правдивост, тъждество, отбрана на човешките права, заслужен труд и приходи.

Трябва още веднъж да чуваме и да приказваме с хората, по този начин стартира всичко – с първите леви деятели. Необходимо ни е сериозно мислене, основаващо се на обстоятелствата. Нужни са ни кураж и политическа воля да създадем това, което считаме за вярно.

И в случай че хората видят, че сме почтени и открити и изпълняваме обещанията си, ще ни гласоподават доверие. Социалистическото придвижване го е постигало и преди. Днес можем да изведем Европа от рецесиите още веднъж ", уверен е някогашният български министър председател. А като историк по обучение Сергей Станишев сподели, че историята не е просто роман за предишното, а роман за смяната. 

" ПЕС има силата да води Европа към правдивост, тъждество и човеколюбиво бъдеще. Въоръжена с нашите полезности, социалдемокрацията може да продължи да трансформира Европа и света. И тук не става дума единствено за борба с нашите политически съперници. Става дума за спасяването на човечеството. Ние сме подготвени за тази борба. Ще я спечелим, тъй като влизаме в нея със сърце. А то постоянно бие отляво ", убеден е Станишев. 

Социалдемокрацията преди всичко, ПЕС – обединен и предан екип

„ Винаги съм поставял социалдемокрацията преди всичко, даже с заплащането на висока политическа цена за мен самия. И ПЕС Жени знаят за борбите, които сме водили. Вярвам, че политиката е групов спорт. Благодаря на всички за усърдната работа, която направи нашето семейство по-силно. Благодаря на екипа на ПЕС за поддръжката, творчеството, лоялността и другарството. Станахме мощен и обединен тим! ", похвали Станишев взаимната работа в ПЕС. 

И благодари на партиите - членки на огромното ляво семейство на Стария континент. Защото точно те са били в силата на решенията - подготвени за борба и да оказват помощ една на друга. А правилата - почитание и разговор, остават, добави някогашният министър председател на фона на фрагментираната българска левица и залиняващата Българска социалистическа партия.

" Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и с решения за рецесиите ", сподели още той. А да чуят тези думи персонално пристигнаха посочените за едни от най-близките на соцшефката у нас Корнелия Нинова - Филип Попов, Вяра Емилова и посоченият още веднъж за предстоящ зам.-председател на 48-ото Народно събрание и ексвъншен министър Кристиан Вигенин. 

За идващия президент на ПЕС Стефан Льовен

Станишев поздрави претендента за нов водач на европейската левица. „ Радвам се, че Стефан Льовен поема водачеството в партията и съм сигурен, че фамилията ще бъде в положителни ръце. Той е освен сполучлив партиен водач и министър председател, само че и предан европеец ", похвали го Сергей. 

„ Помислете си къде бяхме през 2011 година и къде сме в този момент. През 2011 година десницата постановяваше политики на всички места – помним стягането на коланите. А през днешния ден нашата дума се чува и всяка европейска политика носи обществен отпечатък. От огромните принадлежности като Следващо потомство Европейски Съюз (Next Generation EU) и Зелената договорка, през Инструмента за помощ при безработица (SURE) и Директивата за минимална работна заплата, до Фонда за обективен преход, Европейския обществен фонд, Детската и Младежката гаранция. “

Мисията ни е да променим живота на всички, а освен на малко на брой определени.

Предизвикателствата:

„ Трябва да сме горди с достиженията си, само че политиката постоянно е диалог за бъдещето. Не можем да го предскажем, само че можем да му повлияем, предотвратявайки доста рискове. Имаме политическите и институционалните принадлежности да оформяме бъдещето от вероятността на нашите леви и прогресивни полезности. За нас е елементарно, тъй като знаем кои сме и защо се борим ", акцентира досегашният президент на ПЕС. 

Но предизвести, че светът се трансформира трагично и хората са уплашени. Те се усещат несигурни и изоставени. Страхуват се за своята работа, приходи и бъдеще.

" Има две страсти, които движат живота и политиката – страхът и вярата. Страхът е оръжието на десните и популистите, които продават приказката за „ положителното остаряло време “. А ние сме на другия полюс – на вярата. В нашето ДНК е закодирано бъдещето и политическото ни семейство е призвано да промени живота на всички, а освен на малко на брой определени ", означи евродепутатът. 

Хората чакат от нас обществена отбрана от рецесиите. И в това е предизвикването: всички чакат обществените решения от социалистите. Не от десницата, не от популистите. А в случай че Европейски Съюз не им ги даде, цената ще бъде платена от левицата. Няма време за губене, би трябвало да действаме незабавно. Трябва да спасим Европа още веднъж ", уверен е той. 

Дигитализацията и новия хуманизъм

„ Днес всички приказват за дигитализацията, само че десните гледат на нея единствено като благоприятни условия за облага. Ние обаче, с изключение на преимуществата, виждаме и опасността за още по-големи неравенства – бъдещият пазар на труда може да роди нова класа от „ ненужни ” хора, планува Станишев в речта си пред делегатите в Берлин. 

През XX век социалдемократите опитомиха пазарния капитализъм посредством правилата на Социалната страна. Днес, в XXI век, би трябвало да създадем по този начин, че всички трансформации да подсигуряват обществения интерес, а не алчният капитализъм да подчини хуманността на парите. “

Зеленият преход – червен, сполучлив и обективен

„ В Европейския съюз има болшинство за Зелената промяна, само че ние имаме вяра, че тя ще бъде сполучлива единствено в случай че е алена – обществено обективна и в отбрана на всички наранени ", има вяра Станишев.

По думите му настояването на социалдемократите е силата и потреблението да бъдат устойчиви - и поради планетата, и в името на солидарността по отношение на идните генерации. Но по едно и също време с това би трябвало да се мисли и за стопански напредък, и за опазване на работните места.

А огромният приоритет съгласно него е да се мисли за обща европейска обществена отбрана за хората - предвид на спешната зима, която се обрисува и цялата 2023 г.  За задачата ПЕС ще одобри и специфична Резолюция. В края на речта му делегатите станаха на крайници, с цел да приветстват досегашното управление на партията. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР