Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предупреди

...
Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предупреди
Коментари Харесай

Станишев призова битката на БСП да е за социална държава, а не - надпревара с популистите

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предизвести Българска социалистическа партия за заплахата да се впусне в безперспективна конкуренция с " патриотите " на тяхното поле. Поводът е оказа на българските социалисти да поддържат ратификацията на Истанбулската спогодба и претенции референдум по въпроса.

" Най-важното поле за продобиване на доверие и за Българска социалистическа партия, и за ПЕС е борбата за обществената страна ", написа Станишев в публикация за в. " Дума ", озаглавена " За насилието, полезностите и политическите цели на Българска социалистическа партия ".

" Лошото в съответния случай е, че Българска социалистическа партия се оказва в изолираност от социалдемократическото семейство поради своята позиция против Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дамите и домашното принуждение. При това всяка последваща стъпка води не до доближаване на позициите, а до задълбочаване на разликите с останалите партии в ПЕС ", се споделя в Статията на Станишев. В нея той показва: " Естествено, че одобрявам " мъчително " всяка опасност за европейския престиж на Българска социалистическа партия! ". Казва се още, че най-голямата заплаха за Българска социалистическа партия в този сюжет е да загуби посока и ценностни ориентири за себе си и в очите на обществото.

" Доживяхме европейските социалисти да бъдат представяни като враждебна мощ, която ни " натиска " с " лобистки " писма и пречи на Българска социалистическа партия да завоюва избори ", възмущава се Станишев. Споерд него седи един фундаментален въпрос - за тактиката на Българска социалистическа партия за продобиване на идващите парламентарни избори и за ръководство на страната.

" Има три предпоставки една партия да реализира тази политическа цел - да бъде безапелационна и ясна съпротива, да показа задоволително безапелационна опция – проект за бъдещето на страната, както и да активизира своето ядро, само че и да завоюва хората, които не са нейни обичайни гласоподаватели и се двоумят.С първата задача се оправяме. Никой не подлага на подозрение, че Българска социалистическа партия е дейна съпротива на властта. Това обаче е единствено първата стъпка и не задава автоматизирана победа на идващите избори. Втората задача е доста по-трудна. Времето в съпротива е прекомерно скъпо за една партия ", написа Станишев. Според него политиката на Българска социалистическа партия с най-завършен тип е визията на партията за европредседателството.

" Имаме потребност от доста по-целенасочена и систематична работа по различните ни политики, тъй като огромна част от обществото ни разпознава като съпротива, само че не и като опция ", написа Станишев. По думите му друга задача на Българска социалистическа партия е да види от кого може да търси поддръжка.

" С мощната поддръжка на ПЕС, Българска социалистическа партия може да се отбелязя като същинска обществена опция на ГЕРБ и по този начин да завоюва идващите парламентарни избори ", приключва публикацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (93)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР