Президентът на Обединените Арабски Емирства шейх Мохамед бин Зайед ал

...
Президентът на Обединените Арабски Емирства шейх Мохамед бин Зайед ал
Коментари Харесай

33 години дипломатически отношения между ОАЕ и България

Президентът на Обединените Арабски Емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, който участва на срещата на страните от БРИКС, е декларирал пред съветския президент Владимир Путин, че е подготвен да поддържа напъните за реализиране на мир в Украйна. Шейхът е имал частен диалог с Путин нощес до среднощ в неговата резиденция край Москва и е заречен страната му да продължи да посредничи за размяната на пандизчии и решение на рецесиите.

Николай Кръстев беседва с посланика на Обединените арабски емирства у нас за филантропичната дипломация и връзките с България.


- Николай Кръстев, Българска национална телевизия: Ваше превъзходителство господин дипломат, Вие сте назначен наскоро за дипломат на ОАЕ в България. Какви са наблюденията ви за този интервал?

- ОАЕ и Република България имат близки и отлични връзки, като България е стратегически сътрудник на ОАЕ. Тук би трябвало да се означи, че съществуването на съдействие сред двете другарски страни датира от датата на началото на двустранните дипломатически връзки. (19 октомври 1991 г.). Например редица брилянтни български архитекти са съдействали за проектирането и построяването на редица емблематични здания в столицата Абу Даби през 80-те години на предишния век, в това число постройката на Общината на Абу Даби и постройката на основната автогара в Абу Даби.

- Българска национална телевизия: Тази година означаваме 33 години от установяването на двустранни дипломатически връзки. Какви са те съгласно Вас?

- По случай 33-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни имам удоволствието да похваля мощните връзки сред ОАЕ и Република България, защото двете страни имат предпочитание да заздравят връзките си в доста и разнородни области, които през днешния ден са очевидци на по-нататъшно развиване и напредък посредством непрекъсната връзка и взаимни визити сред управленията на двете страни.

Срещата на Негово Височество Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, които е президент на ОАЕ, с президента на Република България Румен Радев, по време на визитата му в ОАЕ през септември 2022 година, способства за възстановяване на вероятностите за съдействие бяха подписани доста съглашения, измежду които най-забележително е Споразумението за стратегическо партньорство, което укрепи връзките в доста области, постигайки напредък и разцвет на двете другарски страни и нации.

В рамките на отлични връзки България взе участие с делегация на високо равнище, ръководена от президента Румен Радев, в Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата COP28, която се организира предходната година в ОАЕ, в която страните реализираха „ Споразумение за ОАЕ “, което е едно от най-забележителните достижения на конференцията, в допълнение към взаимната поддръжка за номинациите на двете страни в интернационалните организации и асоциации.

- Българска национална телевизия: Атомната електроцентрала Barakah в Абу Даби неотдавна беше пусната в комерсиална употреба. Как виждате съдействието сред двете ни страни в този бранш?

- Тази стъпка е ново историческо достижение за ОАЕ по пътя към реализиране на климатична индиферентност през 2050 година, защото Корпорация за нуклеарна сила на Емирствата показва нов модел в създаването на атомни електроцентрали в сходство с най-високите стандарти за сигурност, сигурност и бистрота, което е модел за следване на планове за нуклеарна сила по света.

Започна комерсиална употреба на четвъртата станция в атомните електроцентрали Barakah, която е най-голямата в арабския свят и която ще способства за обезпечаване на многочислени огромни стопански възвращаемости, посредством понижаване на потреблението на природен газ за произвеждане на сила, защото четирите напредват енергийните реактори ще обезпечат към една четвърт от потребностите на страната от електрическа енергия и ще работят за увеличение на общия индустриален потенциал на чиста електрическа енергия в ОАЕ, в допълнение към намаляването на милиони тонове въглеродни излъчвания, и тук съдействието може да пристигна посредством обмяна на опит в границите на рамката на общите стратегии и проекти за понижаване на излъчванията и естеството на работата на мирните нуклеарни реактори в двете страни.

- Българска национална телевизия: ОАЕ развиват доста значим аспект от интернационалните връзки: филантропичната дипломация. Чрез другите си филантропични начинания по света. Какво стимулира ОАЕ да предприеме тези начинания?

- ОАЕ са открили спомагателна идея за дипломация, която се концентрира върху филантропична помощ в предпочитани области, в това число битка с бедността, битка с заболявания и епидемии и грижи за майките и децата, в допълнение към стратегиите в доста разрастващи се страни, като превоз, инфраструктура, възстановяване на успеваемостта на държавните управления и овластяването на дамите.

В този подтекст задграничната помощ, предоставена от ОАЕ, се разделя на три съществени категории: помощ за развиване, филантропична и благотворителна помощ. В същото време държавното управление на ОАЕ постоянно работи, с цел да не обвързва филантропичната помощ, която дава, с външната политика на страните, които се възползват от нея, нито с други съображения като раса, цвят на кожата, фракция или вяра, защото има за цел да облекчаване на потребностите на хората, унищожаване на бедността и глада и основаване на планове за развиване.

Тази филантропична дипломация на ОАЕ съставлява автентичен превод на културата на приемливост и общуване, възприета от страната. Тази дипломация също способства за определяне на връзки със страната адресат за съдействие за реализиране на задачите за стабилно развиване, съдържащи се в Плана за стабилно развиване до 2030 година

Най-важните от тези цели са работа за обезпечаване на чиста сила на налични цени, поддръжка за качествено обучение, поощряване на положително здраве и благоденствие, развиване на промишлеността и нововъведения, обезпечаване на заслужен труд, напредък на стопанската система, определяне на градивни партньорства, определяне на мир и правдивост, и да се изправи против изменението на климата.

Хуманитарната дипломация на ОАЕ е в сходство със стратегическото партньорство, открито с Организация на обединените нации посредством набор от стратегии и начинания под егидата на световна филантропична помощ, мир и сигурност, климат и партньорства за един по-добър свят.

- Българска национална телевизия: ОАЕ са известни в Близкия изток и района на Арабския залив с воденето на уравновесена външна политика. Как гледате на спора и войната в Ивицата Газа?

- ОАЕ постоянно са били заинтригувани от смисъла на поддържането на интернационална система, учредена на ценене на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страните, в която интернационалните връзки са укрепени в сходство с интернационалното право и резолюциите на Организация на обединените нации, и за справяне с някои от сериозните провокации на нашето време, като поощряване на разрешаването на разногласия с мирни средства и предоставяне на приоритет на филантропичната помощ, поддържане на мира, справяне с световните здравни рецесии, преодоляване на капацитета на нововъведенията и развиване на интернационалната система за битка с тероризма.

Що се отнася до обстановката в линията Газа, ОАЕ твърдо имат вяра в справедливостта на палестинския въпрос и удостоверяват твърдата си позиция по отношение на нуждата от намиране на сериозен политически небосвод, който да докара до решение на палестинско-израелския спор посредством заслужено и всеобхватно мир, учреден на решението за две страни и основаването на самостоятелна палестинска страна.

От началото на войната през октомври 2023 година в Ивицата Газа ОАЕ започнаха бързи дейности, с цел да облекчат страданията на братския палестински народ в Ивицата.

ОАЕ удостоверяват, че ескалацията и възходящото принуждение са довели района до невиждано положение на неустойчивост, което постанова усилване на интернационалното съдействие и съгласувани районни и интернационалните старания, с цел да се постави завършек на тази обстановка.

Като част от своя исторически ангажимент към братския палестински народ, ОАЕ, не престават да дават незабавна филантропична помощ и доставки на линията Газа. ОАЕ е в челните редици на страните, дали филантропична помощ до момента.

ОАЕ предоставиха на Ивицата Газа повече от 40 000 тона незабавна помощ, в това число хранителни, медицински и филантропични доставки посредством 10 кораба, 1300 камиона, 315 полета и 104 десантни полета като част от интервенцията „ Birds of Good “, посредством която повече над 3450 тона са изхвърлени от въздуха над северна Газа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР