Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

...
Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян
Коментари Харесай

ОАЕ предлага да посредничи между Русия и Украйна

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян удостовери готовността на страната си да посредничи в контактите сред Русия и Украйна, оповестява ТАСС.

Това се случи по време на срещата му с съветския президент Владимир Путин, цитира news.bg.

Путин " изрази признателността на Русия за напъните на ОАЕ, отбелязвайки, че те са доказателство за тяхната подготвеност да поддържат напъните за ходатайство ".

Посочва се, че президентът на ОАЕ " осведоми съветския президент за позицията на украинската страна по редица въпроси ".

На собствен ред съветският водач " осведоми Негово Височество шейх Мохамед за обстановката в Запорожката атомна електроцентрала и за напъните на Русия за поддържане на нуклеарната сигурност ".

Двамата президенти разискаха и разнообразни аспекти на двустранното съдействие, " подчертаха продължаващия бърз напредък, следен в връзките сред ОАЕ и Русия, и тяхното задоволство от този факт ".

В началото на среща Ал-Нахайн означи, че комерсиалният оборот сред Обединените арабски емирства и Русия се е нараснал от 2,5 на 5 милиарда $. Броят на съветските туристи, посетили ОАЕ, доближи 500 000, до момента в който 4 000 съветски компании работят сега на територията на ОАЕ, добави той.

Това е първото посещаване на шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян като президент на ОАЕ в Русия, откогато беше определен на поста от Върховния федерален съвет на 14 май.

Той обаче към този момент е посетил Русия 11 пъти от 1995 година насам. През октомври 2019 година Ал-Нахаян одобри Путин като престолонаследник на Абу Даби по време на държавното посещаване на съветския водач в ОАЕ.

ОАЕ реши да не постанова антируски наказания, откакто Русия стартира своята специфична военна интервенция в Украйна. В телефонен диалог с Путин на 1 март Ал-Нахаян призна правото на Русия да пази националната си сигурност, напомня ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР