Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед

...
Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед
Коментари Харесай

Размяната на затворници между Вашингтон и Москва станала с посредник – ОАЕ

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са управлявали посредническите старания, с помощта на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на пандизчии с Русия, се споделя в публикувано през днешния ден взаимно изказване на ОАЕ и Саудитска Арабия, представено от Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен аероплан след нейното освобождение от съветските управляващи, се споделя в изказването, до момента в който съветският жител Виктор Бут, някогашен търговец на оръжие, е дошъл с различен частен аероплан от Вашингтон откакто е бил освободен от американските управляващи.

" Успешните посреднически старания отразяват мощните връзки на другарство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и значимата роля, изиграна от управленията на двете приятелски страни за подсилване на разговора сред всички страни ", се споделя в изказването на арабски език.

Саудитска Арабия завоюва дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на задгранични бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съдружници на Съединени американски щати Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на нефт ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при слагането на Москва в изолираност поради нашествието в Украйна.

Посредничеството отразява напъните да се покаже, че техните връзки с Русия са от изгода за Вашингтон, който упрекна страните производители на нефт от региона на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да редуцира равнищата на рандеман на нефт макар възраженията на Съединените щати.

Същевременно някогашният американски морски пехотинец Пол Уилан, излежаващ 16-годишна присъда в съветски затвор по обвинявания в шпионаж, които той отхвърля, сподели пред Си Ен Ен, че е отчаян, че не е било направено повече, с цел да се обезпечи неговото освобождение, съобщи Ройтерс.

" Дълбоко съм отчаян, че не е било направено повече за обезпечаването на моето освобождение, изключително с наближаването на четвъртата годишнина от задържането ми. Бях задържан за несъществуващо закононарушение ", сподели Уилан.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, прочут като Търговеца на гибел, бе взето в конюнктура на засилващ се напън да бъде върната вкъщи Бритни Грайнър - най-известният жител на Съединени американски щати, държан в задграничен затвор.

За сходна замяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът " един против един " е неочакван, поради обстоятелството, че представители на американските управляващи бяха изразили решителност да върнат Грайнър и Уилан дружно вкъщи.

Адвокатът на някогашния морски пехотинец удостовери през днешния ден, че клиентът му е в съветския затвор. Преговорите за освобождението на Пол Уилан не престават, добави той, представен от Ройтерс.

Джо Байдън даде да се разбере, че не се е отказал от опитите си да издейства освобождението на Уилан.

" За жал и по изцяло нелегитимни аргументи Русия третира случая на Пол по друг метод от този на Бритни. И макар че към момента не сме съумели да издействаме освобождението на Пол, ние не се отхвърляме. Никога няма да се откажем ", сподели Байдън, представен от Ройтерс.

Американският президент посочи, че присъдата на някогашния боен е изцяло изфабрикувана, съобщи Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР