Сваленият президент на Нигер предупреждава за „опустошително“ въздействие на преврата, нарастващо руско влияние

...
Президентът на Нигер Мохамед Базум каза в четвъртък, че е
Коментари Харесай

Президентът на Нигер Мохамед Базум каза в четвъртък, че е държан за заложник от армията на страната, като предупреди в коментар във Washington Post, че заграбването на властта от хунтата може да има „опустошителни последици“ за региона, където руските наемници са установили плацдарм.

Базум, който беше демократично избран преди две години, е задържан от войници в президентския дворец в столицата Ниамей от миналата сряда, когато военните започнаха преврат, който беше осъден от Съединените щати и други западни нации и доведе до военни заплахи намеса на блок от западноафрикански страни.

„Пиша това като заложник“, написа Базум във Washington Post. „Нигер е атакуван от военна хунта, която се опитва да свали нашата демокрация, а аз съм само един от стотиците граждани, които са били произволно и незаконно затворени.“

Катастрофата в Нигер хвърли региона – вече обхванат от преврати и войнстващ екстремизъм – в подновена безизходица, като западните страни се опитват спешно да евакуират своите граждани и дипломати.

Базум пише, че този „преврат, предприет срещу моето правителство от фракция в армията на 26 юли, няма никакво оправдание“ и може да има „опустошителни последици за нашата страна, нашия регион и целия свят“.

„Превратаджиите лъжливо твърдят, че са действали, за да защитят сигурността на Нигер“, пише той. „Те твърдят, че нашата война срещу джихадистите терористи се проваля и че моето икономическо и социално управление, включително партньорства със Съединените щати и Европа, е навредило на страната ни.“

Вместо това Базум пише, че ситуацията със сигурността се е „подобрила драстично“ в Нигер, откакто той дойде на власт, като работи с партньорствата, на които хунтата се противопоставя.

Базум също предупреди, че чуждестранната помощ съставлява 40% от националния бюджет и няма да бъде предоставена, ако превратът успее.

„Решителен, оптимистичен“

CNN не успя да потвърди независимо условията, при които Базум е задържан в резиденцията си.

Но сваленият лидер е „много решителен, много оптимистично настроен“, въпреки че е под домашен арест, каза неговият бивш съветник Идриса Вазири по телефона в четвъртък пред CNN.

Вазири, който е базиран във Франция, каза пред CNN, че Базум в момента е под домашен арест в резиденцията си със съпругата и сина си, като каза, че е бил в близък контакт.

„Те се опитаха да сломят морала му“, каза Уазири, твърдейки, че резиденцията на Базум е обкръжена от бронирани военни превозни средства, портите за достъп са затворени с вериги и захранването с електричество е прекъснато временно.

Вазири твърди, че около 130 служители от избраното правителство са били арестувани през последните дни. Той добави, че много други се укриват от организаторите на преврата.

Уазири каза пред CNN, че когато Базум реши да остави генерал Абдурахаман Тиани като ръководител на президентската гвардия след избирането му, Базум вярваше, че Тиани ще му покаже същото ниво на лоялност, което бе показал на своя предшественик.

Тиани ръководи преврата, който свали избраното правителство на нацията Сахел миналата седмица.

Предупреждение за Вагнер

В статията на Washinton Post Базум твърди, че ситуацията със сигурността в Нигер е „значително по-добра“ от тази в съседните Мали и Буркина Фасо, където ислямистки бунтовници са се утвърдили в район, където се срещат границите на трите държави.

Базум също предупреди за нарастващо руско влияние в региона на Сахел.

Нигерийските сили за сигурност се готвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство, в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. НЯМА АРХИВИ Нигерийските сили за сигурност се подготвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБА. БЕЗ АРХИВИ Stringer/Ройтерс

Стотици изпълнители от руската група наемници Вагнер са разположени в Мали по покана на военната хунта, която – заедно с подкрепяното от военните правителство на Буркина Фасо – подкрепи преврата в Нигер.

„Вместо да решат проблемите със сигурността чрез укрепване на собствения си капацитет, те наемат престъпни руски наемници като групата Вагнер за сметка на правата и достойнството на своите хора“, пише Базум, имайки предвид хунтата в Мали.

Един от лидерите на нигерския преврат, генерал Салифу Моди, посети Мали в сряда, според президентството на Мали, което поражда опасения за потенциален съюз с Вагнер.

„С открита покана от превратаджиите и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под руското влияние чрез групата Вагнер“, пише Базум.

Сваленият президент призова САЩ и международната общност да „ни помогнат да възстановим нашия конституционен ред“, като добави: „Нигерийският народ никога няма да забрави вашата подкрепа в този ключов момент от нашата история“.

exp Niger Coup France Evacuations Bittermann 080302ASEG1 CNNI World_00002001.png exp Niger Coup France Evacuations Bittermann 080302ASEG1 CNNI World_00002001.png видео

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън призова за незабавното освобождаване на Базум в изявление в чест на Деня на независимостта на Нигер.

САЩ имат войски в Нигер от около десетилетие, като най-вече съветват и обучават нигерските сили за усилията за борба с тероризма.

Прессекретарят на Пентагона Бриг. Генерал Патрик Райдър каза на брифинг за медиите в четвъртък, че американските сили в западноафриканската страна продължават да работят с нигерските сили, които не са „свързани с това залавяне на президента“, за да поддържат функционирането на американските бази.

Министерството на отбраната на САЩ наскоро заяви, че няма промяна в позицията на американската армия в Нигер, тъй като посолството на САЩ евакуира неспешен персонал и членове на семейството.

Грегъри Клеъри от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР