Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от войници от

...
Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от войници от
Коментари Харесай

ВОЕНЕН ПРЕВРАТ: Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от нигерийски войници

Президентът на Нигер Мохамед Базум е арестуван от бойци от президентската армия, които оповестиха прелом по националната телевизия.

Нигерийските бойци настояват, че държавното управление на президента Базум е свалено. Те обявиха, че са разпуснали конституцията, прекратили са активността на всички институции и са затворили границите на страната.

В телефонно позвъняване от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен на Базум му беше обещана " непоколебимата поддръжка " на Вашингтон.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също съобщи, че е разговарял с нигерийския президент и е предложил цялостната поддръжка на Организация на обединените нации за богатата на уран страна.

Базум е основен съдружник на Запада в битката против ислямистите в Западна Африка.

Две прилежащи страни - Мали и Буркина Фасо - също претърпяха преврати, провокирани от джихадистки въстания през последните години. И в двете страни новите военни водачи не са съгласни с Франция, някогашната колониална мощ, която преди управляваше и Нигер - голяма страна на ръба на пустинята Сахара и една от най-бедните страни в света.

Местонахождението на Базум не е ясно, само че в изказване в Twitter в четвъртък сутринта той съобщи, че " мъчно постигнатите триумфи ще бъдат предпазени " и че нигерийците, които обичат демокрацията, ще се погрижат за това.

Външният министър Хасуми Масуду се разгласи за държавен глава и прикани всички демократи да " създадат по този начин, че тази случка да се провали ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР