Президентът на Молдова Мая Санду заяви в реч пред румънския

...
Президентът на Молдова Мая Санду заяви в реч пред румънския
Коментари Харесай

Молдовският президент предупреди, че "всички сме в опасност" - Топ новини

Президентът на Молдова Мая Санду съобщи в тирада пред румънския парламент през днешния ден, че Русия няма граници, няма правила и по тази причина „ всички сме в заплаха “, оповестява телевизия Диджи 24.

Тя акцентира, че жителите на нейната страна желаят да бъдат част от европейското семейство и да имат шанса за живот в независимост и мир. По думите ѝ Румъния и Молдова през днешния ден дружно дефинират ориста си като част от свободния свят.

За мен в тези времена е голяма отговорност, ще направя всичко, което мога, за това Република Молдова да бъде на положителната страна на историята, за това хората да живеят в мир, свободни и почтени в личния си дом. За мен е чест да бъда през днешния ден тук и да мога да благодаря на Румъния, съобщи Санду, която взе участие в конференцията „ Жените парламентаристи в Румъния и насърчаването на половото тъждество като народен ангажимент “, проведена в Народното събрание в Букурещ.

По думите ѝ страната е прекарала три десетилетия в „ сивата зона “ и жителите желаят естествен живот като в европейските страни. 

,,Горещо желаем да бъдем част от огромното европейско семейство (…) Молдова към този момент способства за една по-силна и по-единна Европа, участвайки дейно в ръководството на последствията от войната. Днес нашите жители живеят с безпокойствие за бъдещето на децата си. Русия стартира война, тъй като вярваше, че всичко ѝ е разрешено. Ако с куража и родолюбието си украинците не се бяха изправили против Руската федерация, накъде щеше да тръгне Русия? Към Днестър, към Прут? Това демонстрира, че всички сме в заплаха, тъй като за Русия няма правила, няма граници, нито една страна не може да устои сама против такава експанзия. Украйна не би съумяла сама, Русия мислеше, че ще бъде сама, само че свободният свят се притече на помощ на Украйна “, посочи молдовският президент.

Тя добави, че Молдова се е включила към напъните на свободния свят, справила се е с провокации, за които не е била готова, само че все пак се е солидаризирала с напъните за мир.

Въпреки че имаме най-ниските приходи в Европа, нашите хора отвориха вратите и сърцата си, когато беше належащо. В тези трагични времена разчитаме на свободния свят, с цел да може в бъдеще свободният свят да разчита на Република Молдова като поръчител за мира и сигурността, уточни тя.

Санду посочи ролята, която молдовските дами играят в политиката, като добави, че обществото в Молдова поддържа присъединяване им в политическия живот, тъй като има европейски полезности, съобщи Българска телеграфна агенция. 

,,Преди две години някои мъже в политическото пространство у нас споделяха, че жена не може да завоюва президентските избори и че като цяло дамите няма какво да търсят в политиката. Но болшинството от нашите жители сложиха преди всичко цената на индивида, а не предубежденията (…) Макар да е предизвикателство да успееш в една област, доминирана обичайно от мъже, от ден на ден дами в Молдова се включват и са уважавани поради качествата им “, уточни тя, като посочи, че дами управляват значими институции в Молдова като държавното управление, министерството на вътрешните работи, антикорупционната прокуратура, Конституционния съд.

Тя означи, че 40% от парламентаристите в Кишинев са дами, а към 200 кметства са ръководени от дами, което съставлява 22% от общия им брой.

Участието им ще продължи да се усилва, тъй като дейните дами в обществения и политически живот в Молдова видяха, че може, акцентира още молдовският президент.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР