Президентът на Молдова Мая Санду уверено провали не само преизбирането

...
Президентът на Молдова Мая Санду уверено провали не само преизбирането
Коментари Харесай

“Фатално поражение”. Съюзниците на Москва откриха втори фронт срещу Запада

Президентът на Молдова Мая Санду решително провали освен преизбирането си на първия тур, само че и референдума за присъединение към Европейския съюз. Не оказа помощ нито заплашването на народа с Русия, нито диаспората. Административният запас единствено в последния миг даде опция да се усилят процентните пунктове, тъй че везните леко да се наклонят в интерес на евроинтеграцията. Това обаче може да се върне, с цел да я преследва на втори тур. Какво се случва в Кишинев?

Силно проваляне

След броене на 98,38% от бюлетините се оказа, че 50,16% от гласоподавателите поддържат присъединението на Молдова към Европейски Съюз. Освен това преимуществото се появи безусловно в последните часове преди този момент, последователите на европейската интеграция губеха. Те завоюваха в осем области: Кълъраш (60.46%), Ниспорени (60.08), Страшен (62.37), Криулен (60.20), Хинчещ (58.86), Яловени (67.70), Кишинев (55.98), Кантемир (53.38). Дори лоялните към режима медии го нарекоха „ леден душ “.

Санду реши да комбинира референдума и президентските избори, с цел да подсигурява успеха на първия тур. Тя разбра: антирейтинг от 60% и неналичието на съдружници в страната са сериозен проблем. Мечтата за удобен живот в Европейски Съюз трябваше да помогне. Не оказа помощ.

Настоящият държавен глава има 42%, някогашният основен прокурор Александър Стояноглу е с 26. В същото време в родния си район Фалещи Санду заема едвам трето място (23,5%), след Ренато Усати (34,6) и Стояноглу (27,48).

„ Молдова е изправена пред невиждана офанзива против свободата и демокрацията, както през днешния ден, по този начин и през последните месеци. Престъпни групи, работещи взаимно с непознати сили, враждебни на нашите национални ползи, ни нападнаха с десетки милиони евро, неистини и агитация, употребявайки най-срамните средства да държим нашите жители и страната ни в капан на неустановеност и неустойчивост. Имаме ясни доказателства, че тези незаконни групи са имали желание да купят триста хиляди гласа “, пази се тя.

Вторият тур ще се организира на 3 ноември. Ако Санду продължи да търси врагове, вместо да поправя грешките си, Молдова може да получи различен президент.

Основна конспирация

В първия кръг Стояноглу завоюва в 14 области (Санду - в 22).

„ Искам да ви благодаря за присъединяване, за всеки глас, за силата и доверието, които вложихте в този либерален развой. Независимо от разултата на тези избори, значимо е всеки от вас да има право на глас през днешния ден. Ллагодаря ви, че избрахте да участвате в избори и за това, което доказахте: Молдова е жива страна, решена да дефинира бъдещето си “, обърна се той към гласоподавателите след публикуването на първите резултати.

Важно е кого ще поддържат на втория тур гласувалите за Усати на първия тур: съвсем 14% от тях. През 2016 година той прикани да се гласоподава за Игор Додон, който в последна сметка завоюва. Но през 2020 година избра Санду.

Стояноглу, несъмнено, е последовател на по-сдържана външна политика, в това число и във връзка с Европейския съюз. „ Миналата седмица още веднъж дадоха обещание да дадат пари на Молдова, множеството от тях на заем: кой желае тези пари, тогава защо е? Не може да се вземе за ползване, опасявам се, че просто ни вкарват в дългова дупка “, по този начин кандидат-президентът разяснява следващия транш от Европейски Съюз на 17 октомври.

Смъртна присъда

Молдовският специалист Игор Тулянцев счита, че този път диаспората няма да избави Санду от проваляне. Въпреки че тези хора с в Италия, Испания или Германия, техните родственици към момента живеят в родината им и те не крият какъв брой по-трудно им е станало през последните четири години.

„ Санду мислеше да активизира проевропейския електорат с референдум, с цел да завоюва в краен случай, триумфът на плебисцита трябваше да я извади на второ. Но се оказа друго. Провалът на гласуването за европейската интеграция ще я повлече надолу “, твърди той.

Санду към този момент сподели максимума от това, на което е способна. Няма от кое място повече гласове, тъй че на 20 октомври тя в действителност се трансформира в президент в оставка, акцентира политологът.

" Сутринта властта измисли няколко хиляди гласа, с цел да се избави от цялостен позор, само че резултатът отново е изумителен. И това с подобен административен запас, цялостна поддръжка от Европейски Съюз и милионен бюджет. Всички схващат, че наклонността към този момент не духа в платната на десните и проевропейските партии, в противен случай, в случай че Кишинев разреши на гласоподавателите в Русия да гласоподават обикновено, ще стане даже по-очевидно “, сподели молдовският анализатор Дмитрий Кисеев.

Според него сходни резултати са отговор даже не на европейците, а на режима на Санду. Не можете непрестанно да оказвате напън върху хората и да очаквате те да ви отвърнат с обич.

„ Санду има доста дребни шансове да завоюва на втори тур, само че най-вероятно Усатий ще стартира да прецаква Стояноглу, с цел да ускори позицията на отиващия си президент, само че преди този момент той настройваше личните си гласоподаватели против нея. Всъщност тя в същата позиция като Додон през 2020 година, когато се класира на втория тур с голям антирейтинг и по този начин и не беше избран отново “, отбелязва специалистът.

Според него Санду може да разчита на нарастване от 20 хиляди гласоподаватели, само че това не е задоволително за победа. А Стояноглу ще вземе към 400 хиляди, в случай че не направи съществени неточности. Възможно е Санду да се опита да попречи на вота, като разгласи непозната интервенция, само че по този метод тя ще подпише смъртната присъда за своята партия „ Действие и взаимност “ на парламентарните избори следващата година.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8945Ген. Димитър Шивиков: България, след 150-годишна история, за следващ път застана на неверната странаАлтернативен Поглед4874Ген. Димитър Шивиков: Власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво без корени /П.Славейков/Алтернативен Поглед10456Валери Тодоров: В момента политическото пространство у нас създава нови неизвестниАлтернативен Поглед17277Валери Тодоров: Имиджовото навлизане на ВСУ в Курска област сътвори повече проблеми, в сравнение с решиАлтернативен Поглед21653Проф. Нако Стефанов: Китай е на път да стане и софтуерен водач на планетатаАлтернативен Поглед367157Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед172458Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР