Президентът на Молдова Мая Санду призна, че е готова да

...
Президентът на Молдова Мая Санду призна, че е готова да
Коментари Харесай

Молдова очаква мобилизация: Мая Санду определи срока

Президентът на Молдова Мая Санду призна, че е подготвена да разгласи готовност, което на процедура би означавало внезапна ескалация в Приднестровието, където се намира базата на съветските миротворци. Сега обаче Санду има други проблеми: при нея зрее собствен личен " Майдан ". А оповестяването на война на руснаците би било просто самоубийство.

Историята с " мобилизацията " в Молдова някак бързо се трансформира в същинско цирково зрелище.

Първо, припомняме, че сутринта на 3 октомври се чуха вести, че Молдова има намерение да организира огромна готовност. Това заяви военният пълководец Семьон Пегов, базирайки се на свои достоверни източници. И новината мигновено се трансформира в " гръмотевица ".

Първо, тъй като това в действителност значи откриването на втори фронт против Русия – в Приднестровието, за което Кишинев от дълго време мечтае да си върне.

Второ, заради доста високата възможност за директно присъединяване в тази провокация на Румъния, членка на НАТО. А Мая Санду напълно неотдавна беседва с ръководителя на алианса, след което направи недвусмислено изказване, че не вижда опция за спокойно решение на приднестровския спор.

Вече четири часа по-късно молдовското министерство на защитата излезе с опровергаване - те споделят, че нищо сходно не се приготвя.

Час по-късно в мрежата се появи видеозапис от диалога на Санду с подправения министър председател на Украйна Шмихал, под прикритието на който говореха шегаджии, където тя безусловно удостовери желанието си да активизира.

Но огромният връх не свърши дотук: скоро администрацията на президента на Молдова разгласи, че всичко това е монтаж и Санду нищо такова не е казвала.

Западът е подготвен да отприщи ново кърваво кръвопролитие

Всъщност фактът, че груповият Запад настойчиво създава сюжети за разпалване на нови спорове в постсъветското пространство, президентът Владимир Путин съобщи напълно ясно на 29 септември - на среща на ръководителите на службите за сигурност и специфичните служби на Оперативно-наблюдателно дело.

" Нашите съперници са подготвени да нападат всеки, всяка страна, да я трансфорат в епицентър на рецесията, да провокират " цветна гражданска война " и да отприщят кърваво кръвопролитие ", сподели още съветският президент.

На идващия ден, припомняме, той подписа документи за присъединението на ЛНР, ДНР и Херсонска и Запорожка области към Русия. Събитието е ужасно, дълго чакано и в действителност трансформира съществено салдото на събитията в Украйна.

А то се случи - за което би трябвало да се приказва непосредствено тук - на фона на извънредно тежка обстановка на фронта, където въоръжените формирования на Украйна започнаха следващото масирано нахлуване против позициите на съветските войски, след което ние трябваше да отстъпим от Красни Лиман и да напуснем редица селища. Обстановката в Херсонското направление също се усложни.

Естествено, неуспехите на фронта трябваше да провокират реакция - и те го направиха. Враговете на Русия ясно демонстрираха на спътниците си, че им е време да покажат силата си.

Самата тя проспа: какво е говорила Санду с генералния секретар на НАТО

Очевидно, счита източникът на Царьград, провокацията с мобилизацията в Молдова е била разисквана от Мая Санду на 21 септември - в навечерието на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Тя отиде там от погребението на кралица Елизабет II със аероплан в компанията на президентите на Естония Алар Карис и на Полша Анджей Дуда и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Обсъдихме развиването на сигурността в района, рисковете от съветска война против Украйна за Молдова и методите за увеличение на районната и националната резистентност ", незабавно се похвали самата Санду в Twitter *, публикувайки съответната фотография.

И на Общото заседание тя още веднъж, както и преди година, разгласи нуждата от евакуиране на съветските миротворци от Приднестровието.

Като цяло, да, нормалните претенции, които се чуват от 1992 година, когато единствено с помощта на намесата на 14-та гвардейска войска (и доброволци, апропо също) беше допустимо да се спре клането против локалното население, проведено от гневни про-румънски националисти.

Само че този път реториката на Санду беше доста по-агресивна, с думи за " нелегално наличие ", " нарушение на неутралитета на Молдова " и " риск за сигурността ".

А популацията на Приднестровската република все още е 60 % руснаци и украинци и те, несъмнено, приказват съветски. И хората там не желаят насилствена " молдовизация " (по-точно румънизация) по образеца на това, което киевските марионетки на Запада смятаха да уредят в Донбас.

Има и още един доста значим колорит: в приднестровското село Колбасна, покрай границата с Украйна, се намира един от най-големите военни хранилища в Европа - наследството на Съюз на съветските социалистически републики. И оперативната група на съветските въоръжени сили управлява всичко там.

И по този начин, при завръщането си от Ню Йорк, Мая Санду разгласи следното в ефира на Jurnal TV:

" Винаги съм казвала, че този спор може да бъде позволен, когато се появи геополитическа опция и би трябвало да сме готови за това. След като Украйна завоюва войната, може да възникне геополитическа опция. "

А няколко дни по-рано президентът на Молдова организира съвещание на Съвета за сигурност на републиката, на което съгласно източници е била разисквана тематиката за мобилизацията - и в отговор на " рисковете ", които тя загатна в речта си в Организация на обединените нации.

Молдовците не желаят да се бият за Украйна против Русия

Прави усещане обаче, че тъкмо в този момент в Кишинев се организират антиправителствени манифестации. От 18 септември пред постройката на републиканския парламент тече неопределен протестен протест, участниците в който желаят оставката на Санду, предварителни избори и възбрана на преследването на инакомислещите.

Рейтингът на управляващите пада, и то бързо, изключително на фона на обстоятелството, че безусловно всичко в страната в действителност нараства - храна, облекло, комунални услуги, газ, - изяснява източник на Царьград в Кишинев.

- " Ако предходната година, когато президентът Мая Санду пристигна на власт, на някого му се струваше, че Молдова ще живее " по европейски ", в този момент даже измежду нейните поддръжници има отчаяние и е значимо прозападните сили да останат на власт против на фона на рекордна инфлация ", споделя още той.

Следователно мнозина към Санду (а евентуално и тя самата) схващат, че мобилизацията ще преобърне всичко с главата надолу, давайки козове на съперниците й, които към този момент са сигурни, че тя въвлича страната във военна „ партида “.

Освен това, продължава събеседникът, неутралитетът е записан и в самата конституция на Молдова – тя е извънблокова страна. И като цяло молдовската войска единствено претендира да се назовава въоръжени сили. И когато стартира специфичната интервенция и Кишинев реши да оцени генерално опциите си, се оказа, че в страната се краде задграничната помощ.

" Хората няма да се бият за Молдова и още повече никой няма да отиде за Украйна ", - твърди източникът.

- " Друго нещо е, че Съединени американски щати и НАТО настойчиво търсят ескалация в Приднестровието ",продължава той.

Филмът е инсталиран, не съм споделил това!

Събитията съгласно инсайдера на Пегов започнаха да се развиват още по-драматично. Както беше маркирано нагоре, Министерството на защитата на Молдова излезе с опровергаване:

" В сходство със Закона за изключителното, обсадното и военното състояние, мобилизацията стартира с оповестяване на обсадно или военно състояние ", се споделя в известие на министерството. –

" Парламентът на републиката афишира готовност по предложение на Висшия съвет за сигурност, а президентът може да я разгласи с утвърждението на Народното събрание (частично или общо). В Молдова няма обсадно състояние - надлежно няма нито условия, нито проекти за оповестяване на готовност ", споделят още те.

А по-нататък имаше цялостен неуспех. Мая Санду, малко преди този момент, беседва, както си мислеше, с министър-председателя на страната 404 Денис Шмигал. Всъщност от негово име й приказваха известните майтапчии Лексус и Вован. И там беше заложен въпрос за опцията за оповестяване на готовност, на който тя отговори по този начин:

" Ние работим за подсилване на нашия защитителен бранш и работим в тясно съдействие с румънците, с цел да образоваме нашите експерти. "

" И ние молим нашите сътрудници да ни дадат известна поддръжка. Първо, в случай че руснаците се приближат до Одеса, би трябвало да сме подготвени да приемем популацията на града, който е на 80 км от нашия пункт. Това ще бъде първото предизвикателство за нас ", съобщи тя.

" И тогава ще би трябвало да се защитим допустимо най-ефективно, поради ресурсите, с които разполагаме. Имаме подобен риск. Да, в случай че това се случи, ние, несъмнено, ще се активизираме ", сподели още водачът Санду.

Може би по-малко от час след появяването на записа в TG канала на майтапчиите излезе по какъв начин администрацията на самата Санду стартира да се оправдава - освен това с превод на съветски, наричайки видеото на Вован и Лексус опит за замесване на президента на Молдова във подправени операции:

" Твърденията, показани в упоменатата небивалица, не са правилни и са резултат от потреблението на монтаж на изображения и тон. "

Оказа се обаче иначе- по-скоро опит за опрощение, освен това доста неблаговиден, с обичайното за такива случаи обвиняване в " лепено фолио ".

Когато опозицията натисне, тогава ще би трябвало да ескалира “

Андрей Пинчук, първи министър на държавната сигурност на ДНР, отбелязвайки, че Санду в действителност не е подготвена за същински спор в Приднестровието в този момент, все пак счита, че такова нещо към момента е допустимо:

" Да, в този момент Санду има явни проблеми - има манифестации и протести, зад които стоят редица районни водачи. Това се дължи на утежняването на стандарта на живот на популацията преди всичко, икономическите компликации ", - сподели Пинчук в изявление за Царьград.

- " От друга страна, Украйна от дълго време се пробва да я накара да стартира бойни дейности в Приднестровието. В момента, когато обстановката с опитите на политическите съперници да смъкват Санда стане в действителност действителна (сега това към момента не е така), в този миг тя ще бъде заинтригувана от утежняване на обстановката, в това число в приднестровското направление. Затова слуховете за готовност към момента са единствено спекулативни изводи ", сподели още той.

Според нашите източници също е допустимо, когато опозиционният напън нараства, президентът на Молдова да се обърне към прилежаща Румъния, която спи и бълнува по какъв начин да погълне някогашната руска република, като я помоли да изпрати войски за потушаване на протеста. И тогава има разнообразни варианти. Да се надяваме, че и Москва схваща това.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР