Президентът на Мексико разкритикува САЩ за помощта им за Украйна

...
Президентът на Мексико разкритикува САЩ за помощта им за Украйна
Коментари Харесай

Мексиканският президент разкритикува САЩ за помощта за Украйна и санкциите, наложени на Венецуела и Куба

Президентът на Мексико разкритикува Съединени американски щати за помощта им за Украйна и за икономическите наказания, наложени на Венецуела, Куба и други страни, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11815
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на среща сред представители на държавните управления на двете прилежащи северноамерикански страни.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор насочи пространни рецензии по адрес на американската външна политика, потвърждавайки, че икономическите наказания, наложени от Съединени американски щати, принуждават хората да емигрират от Куба, Венецуела и Никарагуа.

Острите мнения пристигнаха в миг, когато американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърката на търговията Джина Раймондо и комерсиалната представителка на Съединени американски щати Катрин Тай се срещаха със свои мексикански сътрудници в Държавния департамент на Съединени американски щати. Разговорите бяха съсредоточени върху разнообразни въпроси от стопанската система и търговията.

Блинкън ще води идната седмица в Мексико американска делегация, в която ще бъдат основният прокурор и министър на правораздаването Мерик Гарланд и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Там фокусът ще е върху сигурността на границата и миграцията. От Държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха, че се чака Блинкън да се срещне с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор по време на въпросната аудиенция на 4 и 5 октомври.

Експерти са на мнение, че аргументите за вълната от емигранти, напускащи Венецуела и Куба, значително се коренят в неприятното икономическо ръководство и политическите репресии в тези страни, отбелязва АП.

" Те (Съединените американски щати, бел. ред.) не вършат нищо ", сподели Лопес Обрадор. " Много, доста повече е това, което те позволяват да се даде за войната в Украйна, спрямо помощта им за мизерстващите хора в Латинска Америка и Карибския басейн ", добави той.

Мексиканският президент прикани Съединени американски щати да одобряват стратегия, с която " да отстранен блокадите и да спрат да тормозят самостоятелните, свободни страни, да изготвят използван проект за съдействие, тъй че венецуелци, кубинци, никарагуанци, еквадорци, гватемалци и хондурасци да не бъдат принуждавани да емигрират ".

През последните седмици се следи повишение на броя на мигрантите от Венецуела, които минават през Мексико в опит да доближат до американската граница. Много от мигрантите споделят, че влошаващите се стопански и политически условия на живот в родните им страни ги карат да поемат по този път, показва АП.

Мексико осъди съветското настъпление в Украйна, само че възприе политика на неутралитет и отхвърли да взе участие в налагането на наказания. Освен това страната продължава да купува от Русия и Куба ваксини против КОВИД-19.

Лопес Обрадор се отнесе с подбив към опита на конгресмените републиканци в Съединени американски щати да понижат така и така дребната по мярка задгранична помощ, която Вашингтон дава на Мексико. Той я оцени на 40-50 милиона $ - сума, която назова " нелепа ", добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР