Президентът на Международният олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е в

...
Президентът на Международният олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е в
Коментари Харесай

Томас Бах е получил подкрепа от Румен Радев за връщането на руските спортисти

Президентът на Международният олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е в София по случай 100-годишнината на Българския олимпийски комитет (БОК). Германецът дойде по-рано през днешния ден, а по-късно се срещна с президента Румен Радев. По-късно Бах откри галерия в градинката пред Народния спектакъл " Иван Вазов " по случай юбилея на БОК.

" Много съм благополучен, че съм в България и мога да ознаменувам сполучливата стогодишнината на БОК с нашите другари ", сподели Бах.

Той съобщи, че е получил поддръжка от Радев за на МОК спортисти от всички страни да вземат участие на олимпийските игри в Париж. МОК допускането на състезатели от Русия и Беларус като неутрални.

 Не може да има цялостна изолираност на съветските спортисти, разгласи Томас Бах Не може да има цялостна изолираност на съветските спортисти, разгласи Томас Бах

" В срещата с президента Радев използвах опцията да го поздравя за огромните триумфи на българските спортисти в историята, само че и в последно време. Обсъдихме ролята на спорта в тези напрегнати и сложни политически времена. Той ми изрази цялостна поддръжка към метода и напъните, които Международният олимпийски комитет поставя, с цел да се обединят всички спортисти по света. Щастлив съм, че в това отношение срещнах поддръжка от президента Радев. Той също желае спортистите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да вземат участие на олимпийските игри ", сподели още Бах.

Относно съветските спортисти той съобщи: " МОК излезе с рекомендация към интернационалните федерации по какъв начин да действат с присъединяване на съветските спортисти. Получихме поддръжка за този метод и желаеме всички спортисти от всички олимпийски комитети да вземат участие. "

На откриването на изложбата участваха още президента на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС) Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, както и президентът на Световната федерация по битка Ненад Лалович.

На церемонията участваха и редица олимпийски първенци на България. Сред тях беше и шампионката в каратето от Токио, която връчи персонално писмо на Бах, подписано от нея и от олимпийските първенци Ферал Абделазис и Йована Прекович, за връщането на спорта в олимпийската стратегия. Каратето не е част от програмата на игрите в Париж през 2024. Горанова организира диалог с Бах, а той изясни, че връщането на каратето в програмата за 2028 година Зависи от организационния комитет на олимпийските игри в Лос Анджелис.

 Ивет Горанова беседва персонално с Бах за връщане на каратето в олимпийската стратегия
Ивет Горанова беседва персонално с Бах за връщане на каратето в олимпийската стратегия

" Връщането на каратето в олимпийската стратегия зависи преди всичко от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към управлението на МОК ", изясни Бах.

На въпрос дали България може да одобри огромно съревнование, той отговори: " Разбира се, България е страхотна спортна страна, ние сме открити да организираме олимпийско събитие в България в тази посока. Дали олимпийски игри или друго ходило, това зависи от България, нашите порти са отворени. Не единствено аз, само че доста хора в олимпийското придвижване ценим доста високо България. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР