Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах защити плановете за

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах защити плановете за
Коментари Харесай

Шефът на МОК: Да се върнат спортистите от Русия и Беларус

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отбрани проектите за връщане на съветски и беларуски спортисти в надпревари като неутрални състезатели, като сподели, че присъединяване им " работи ", макар продължаващата война в Украйна.

МОК глоби Русия и Беларус след нашествието през февруари 2022 година, само че в този момент чака да види спортистите да се върнат във всички спортове и да имат късмет да се класират за олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Състезателите от тези две страни могат да завоюват олимпийски квоти посредством азиатските квалификации, като МОК остави на интернационалните федерации да решат по отношение на организацията, само че се сблъска със опозиция, като Украйна заплаши да бойкотира игрите в Париж, в случай че руснаци и беларуси се състезават там, даже и като неутрални.

" Участието на спортисти с съветски и беларуски паспорти в интернационалните надпревари работи ", сподели Бах в обръщението си при започване на срещата на изпълнителния ръб на МОК в централата му в Лозана.

" Виждаме това съвсем всеки ден в редица спортове, най-много в тениса, само че също и в колоезденето, в някои надпревари по тенис на маса. Виждаме го в хокей на лед, хандбал, виждаме го във футбола и в други шампионати в Съединените щати, само че също и в Европа, както и на други континенти. В нито едно от тези надпревари не са се случвали произшествия със сигурността ", сподели Бах.

Руснаци и беларуси се състезаваха като неутрални в някои спортове, само че наличието им на някои събития, като тенис шампионати, провокира гневни реакции от някои други спортисти.

" Правителствата, на чиято територия се организират надпреварите, издават визи (на руснаци и беларуски спортисти) с доста дребни изключения, а в други страни даже издават разрешителни за работа на тези играчи и спортисти ", сподели Бах.

Дузина страни бойкотираха международното състезание по бокс за дами този месец в символ на митинг против наличието им на събитието.

По-рано във вторник повече от 300 фехтовачи писаха на Бах, с цел да изискат от МОК да преразгледа опцията Русия и Беларус да се върнат, наричайки го " пагубна неточност ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР