Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах призова Украйна да

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах призова Украйна да
Коментари Харесай

Томас Бах призова Украйна да се откаже от заплахите за бойкот на Олимпиадата в Париж

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах прикани Украйна да се откаже от заканите за протест на Олимпийските игри през 2024 година, защото това би било нарушаване на олимпийските правила, заяви Ройтерс.

Украйна се надява да получи необятна интернационална поддръжка за възбрана на присъединяване на съветски и беларуски спортисти, откакто МОК им отвори вратата да се състезават като неутрални състезатели в Париж.

Спортисти от Русия и прилежаща Беларус нямат право да вземат участие с флаговете на своите страни в интернационалните шампионати поради нашествието на Русия в Украйна преди година.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани МОК да забрани на Русия присъединяване на Олимпиадата.

В писмо до президента на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Хутцайт, представено от Ройтерс, Бах написа, че изказванията, че допускането на съветски и беларуски спортисти на Игрите ще насърчи нашествието, са " оскърбителен ".

МОК съобщи, че протестът ще наруши Олимпийската харта и че включването на руснаци и беларуси се основава на резолюция на Организация на обединените нации против дискриминирането в олимпийското придвижване.

" Участието на неутрални спортисти с съветски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година към момента даже не е обсъждано. Следователно вашето писмо... до вашите сътрудници от Националните олимпийски комитети, до интернационалните федерации, членовете на МОК и до бъдещите домакини на олимпийски игри, оказвайки им напън в опит да повлияете обществено на вземането на решения, беше възприето от голямото болшинство от тях най-малкото като извънредно тъпо. Отговорност на всеки НОК е да съблюдава главните правила на Олимпийската харта ", сподели Бах.

МОК разгласи предишния месец, че на спортисти от двете страни може да бъде разрешено да завоюват места за Олимпийските игри посредством азиатски квалификации и да се състезават като неутрални състезатели, без флагове и химни на страните им.

Кметът на Париж Ан Идалго сподели, че е немислимо съветски спортисти да дефилират като делегация, до момента в който " бомби към момента валят над Украйна ".

" Няма проекти за съветска или беларуска делегация или знамената на тези страни на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, сподели МОК в настрана изказване в четвъртък.

" Единственият вид, който може да се обмисли, са самостоятелни, неутрални спортисти ", прибавиха от МОК.

Организаторите на Париж 2024 обявиха, че ще се съобразят с решението на МОК по въпроса.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР