Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е доволен, че

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е доволен, че
Коментари Харесай

Румен Радев подкрепи шефа на МОК за връщането на Русия в спорта

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е удовлетворен, че българският президент Румен Радев поддържа рекомендацията на МОК за връщане на спортистите от Русия и Беларус в интернационалните надпревари.

 

Това разгласи самият немец след срещата си с президента.


На въпрос по отношение на скорошната рекомендация на МОК към спортните федерации за връщане на състезателите от Русия и Беларус в интернационалните прояви и в олимпийските квалификации за Париж 2024 като неутрални, Бах отговори:

" Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат позволени до присъединяване в квалификациите, които към този момент се организират. Надявам се, че повече интернационалните федерации ще се съобразят с нашата рекомендация. Щастлив съм, че в това отношение срещнах поддръжка от президента Радев. Той също желае спортистите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да вземат участие на олимпийските игри ".

 

Томас Бах дойде през днешния ден на второто си след 2018 година посещаване у нас в качеството му на президент на МОК. Поводът е тържествата за 100-годишнината на БОК. Той бе посрещнат на летището от ръководителя на олимпийския ни комитет Стефка Костадинова. Датата е подбрана неслучайно, тъй като е също по този начин и Ден на българския спорт, който се празнува всяка година на 17 май.

 

След срещата му с Румен Радев в Президентството, на която участва и служебният състезателен министър Весела Лечева, Бах разяснява и настояването на три олимпийски шампионки по карате от Токио 2020, отпред с Ивет Горанова, този спорт да бъде върнат в олимпийската стратегия за игрите в Лос Анджелис 2028:

" Това зависи преди всичко от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към управлението на МОК ".

 

Що се отнася до мотива, по който е в България, 69-годишният олимпийски началник съобщи още на летището:

" За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на БОК. България е страна с големи обичаи и доста триумфи в международния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди 5 години бях тук, когато домакинствахте на три огромни международни шампионати в олимпийски спортове. Това приказва за високата класа на България в спорта. Искам в този момент да видя и да поздравя персонално българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни усещания какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще ".

 

След срещата си с президента Бах отиде на откриването на изложбата от фотоси и документи от вековната история на БОК в Градската градина пред Народния спектакъл. Там получи от столичния кмет Йорданка Фандъкова специфичен приз, а пък създателите на " България на Олимп " - Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов, му подариха две копия от алманаха - едното персонално за него, а другото за предпазване в олимпийската библиотека в Лозана.

 

Кулминацията в програмата на Томас Бах бе галавечерта за юбилея на БОК в Централния боен клуб, където участваха близо 400 посетители, воглаве с президента Румен Радев.

 

Утре заран пък президентът на МОК ще участва на валидирането на пощенска марка за 100-годишнината на БОК, след което ще посети за малко открития неотдавна " Олимпийски център " в НСА и ще си отпътува.


Източници: segabg.com, dariknews.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР