Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обеща, че

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обеща, че
Коментари Харесай

Томас Бах: МОК ще помогне на Северна Корея да участва в Токио 2020

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах даде обещание, че той ще спомага за по-лесното присъединяване на Северна Корея на летните олимпийски игри в Токио след две години. Бах беше един от главните основатели Северна и Южна Корея да вземат участие с общ тим в женския хокеен шампионат в Пьонгчанг и да преминат дружно в церемонията по откриването.

Въпреки, че механически двете страни още са във война, олимпийските игри помогнаха доста за подобряването на интернационалната обстановката в района и разрешаване на корейския спор. На последната сесия на МОК Бах съобщи, че " Пьонгчанг 2018 е донесъл вяра на всички в Корейския полуостров, че ще настъпи мир ".

Намеренията на Бах обаче към момента не са разисквани с японските управляващи. Понастоящем поданици на Северна Корея нямат право да влизат на територията на Япония, а връзки сред двете страни от дълго време липсват.

Министър ръководителят на Япония Шиндзо Абе беше в Пьонгчанг за откриването на игрите, само че нямаше информация за негова среща с делегацията от Пхенян.

Обтегнатите връзки сред Япония и Северна Корея се дължат на нуклеарната стратегия на страната, както и на серията от отвличания на японци от сътрудници на севернокорейското държавно управление сред 1977 и 1983 година

Според изследване на BBC 91% от японците дефинират въздействието на Северна корея в района като отрицателно.

" За Токио 2020 ще създадем, същото както в Пьонгчанг – постоянно сме ползвали строк политически неутралитет. Няма да се месим на страните, само че желаеме всяка една от тях да може да се състезава, наедно с другите ", сподели Бах.

Президентът на МОК изясни, че ще продължи да оказва помощ на спортистите от Северна Корея, както в подготовката им за класиране, по този начин и при последващо присъединяване. Също по този начин Бах възнамерява да посети страната, откакто е получил покана от локалния олимпийски комитет.

По-рано тази седмица Бах разкри, че окончателното решение Южна и Северна Корея да са под един байрак е пристигнало часове преди откриването.

Според insidethegames в навечерието на игрите севернокорейците са били на крачка от това да трансформират желанията си и да разгласят протест. Последвали незабавни срещи с МОК и представители на други страни и рецесията е била избягната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР