Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) – Томас Бах, даде

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) – Томас Бах, даде
Коментари Харесай

Томас Бах: Всички българи могат да се гордеят с богата си спортна история

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) – Томас Бах, даде особено изявление за Българска национална телевизия по време на визитата си в страна ни по случай 100-годишния празник от основаването на Българския олимпийски комитет. С него беседва Стефан Георгиев.

- Господин Бах, благодаря ви, че се съгласихте да приказваме. Сега честваме 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. Какво можете да кажете за българския спорт и за ръководителя на БОК Стефка Костадинова - дамата, която покоряваше международните върхове?

- Всички българи могат да се гордеят с богата си спортна история. И тя не се разгръща единствено в последните 100 години. Ако погледнете какъв брой медала е спечелила вашата страна приблизително на глава на популацията, то ще разберете, че сте в челните позиции в много ранглисти. България обича спорта и това се усеща на всички места. Виждам какъв брой високо ценени са спортистите тук. Виждам и какъв брой доста всички почитат Стефка - като състезател и като дълготраен управленец. А аз се усещам като вкъщи си тук в София.
 Томас Бах в НСА: Щастлив съм да се завърна в моя университет! Томас Бах в НСА: Щастлив съм да се завърна в моя университет!
- Да поговорим за спорта в наши дни. Какви са най-големите провокации пред спорта?

- Спортът през днешния ден стана още по-значим, с още по-важна роля. Бих желал да поговорим за това какво значи спортът и ще го направя главно в две посоки - в годините на пандемията всички видяха, че спортът оказва помощ както физически, по този начин и ментално. Хората схванаха, че спортът сближава - като едно невидимо лепило за разединеното общество. Да не забравяме и финансовата страна на спорта. Това е неповторима опция за всички, забъркани в спорта, да бъдат като будители за своите общества. На интернационално ниво геополитическата конюнктура е извънредно комплицирана. Но спортът, явно, оказва помощ и там - и по този начин би трябвало да бъде. Да сближава, да сплотява, да има функционалност да събира хората. Всички да се борят на спортното поле, а не на бойното. И се веселя, че виждам поддръжка в тази посока от президента на България и от вашата страна като цяло.

- Споменахте комплицираната геополитическа обстановка. През идващия месец, приказва се, че съветските и беларуските спортисти няма да бъдат позволени до Европейските игри. Какво ще се случи следващата година на Олимпийските игри? Тази тематика ще се дискутира постоянно.

- Международният олимпийски комитет следи деликатно всички надпревари и политики на обособени федерации. Опитваме се да намерим метод съветските и украинските спортисти да вземат участие на разнообразни конгреси при избрани условия и критерии. И доста интернационалните федерации одобряват тази политика и се пробват да я следват. Пример за това е последното международно състезание по джудо. Оценяваме доста помощта и опитите за консолидиране на всички спортисти без ненужно напрежение. Благодарим и на България включително - на БОК и на президентската институция. Ще следим какво се случва и ще опитаме да намерим заслужено и дефинитивно решение за Игрите в Париж.

- Някои от класическите спортове - като бокса и битката - са застрашени да бъдат изключени от олимпийското семейство. Какво мислите би трябвало да трансформират там, с цел да запазят мястото си в програмата на Олимпийските игри?

- Знам какъв брой е значима битката за вас. И да ви кажа - не е съвпадане, че в моята делегация в този момент е и президентът на Международната федерация по битка Ненад Лалович, който е и член на Изпълнителния комитет на МОК. Така че мога да ви успокоя, че мястото на битката е несъмнено и няма потребност от терзание. Що се отнася за бокса - там е по-различно. Ние в МОК нямаме проблем със самия спорт, с боксьорите. Напротив - желаеме боксът да остане в олимпийската стратегия поради историята, традициите и смисъла му. Искаме да остане, в действителност. Но казусът е методът на ръководството на бокса - има доста съставни елементи, които би трябвало да бъдат усъвършенствани и дискутирани - съдийството, прозрачността при финансирането на някои шампионати и доста, доста други. И това би трябвало да се позволи. Ако толкоз искахме да изгоним бокса, той нямаше да взе участие на Игрите в Токио. И по тази причина ние поехме отговорността да организираме боксовите надпревари, а не интернационалната федерация.

- Какво ще кажете за новите дисциплини - катерене, скейтбординг. Ето - следващата година в Париж ще дебютира брейкът?

- Отворихме вратата за тези нови спортове, тъй като те са доста атрактивни за младото потомство. И това се потвърди в Токио. Младите " прегръщат " тези спортове, които към този момент си имат своя лична публика. А и спортистите от обичайните спортове одобриха задушевно тази нова идея. В началото имаше скептично отношение, само че след това олимпийският дух се разпростра в цялостния му искра и видяхме по какъв начин спортистите си общуваха, бяха любопитни да научат нещо ново и да покажат почитание към качествата на другия. А и атмосферата при тези нови дисциплини е постоянно някак приповдигнато, ведро.

- Последните Олимпийски игри се организираха в Азия. Сега се връщаме в Европа. Какво мислите вие - ще забележим ли още веднъж екзотично домакинство като, да кажем Пьонгчанг?

- Аз не бих употребявал думата " екзотично ". Има зимни дестинации в Азия и Европа би трябвало да разбере, че не е единственият континент, който може да провежда Зимни олимпийски игри и не единственият континент, който спада към олимпийското придвижване. Ние сме световно придвижване и би трябвало да почитаме всички, да демонстрираме взаимност към всички спортисти и би трябвало да взимаме поради разнообразни отзиви и оценки. Трябва да знаем какво значи да бъдеш в олимпийското семейство, да знаем какво съставляват олимпийските полезности, да зачитаме мнението на всички 206 национални олимпийски комитети, тъй че просперираме в този момент и в бъдеще. Олимпийските игри са събитие, което е за всички - на всички места по света. И всички би трябвало да се съревновават по кротичък метод.

- Благодаря ви за отделеното време, господин президент!

- За мен беше наслаждение.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР