Президентът на Ливан Мишел Аун каза днес пред местни медии,

...
Президентът на Ливан Мишел Аун каза днес пред местни медии,
Коментари Харесай

Разследването на експлозията в Бейрут проучва и възможна външна намеса

Президентът на Ливан Мишел Аун сподели през днешния ден пред локални медии, че следствието на детонацията в склад на пристанището в Бейрут се пробва да откри дали тя е резултат от незаконно безгрижие, акцидент или външна интервенция, заяви канцеларията му, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

"Причината към момента не е открита. Възможно е да е външна интервенция посредством ракета или бомба, или друго действие ", сподели Аун. Държавният глава уточни, че следствието на гърмежа във вторник, избухнал в склад с взривоопасен материал, се води на три равнища. "Първо, по какъв начин е дошъл взривоопасният материал и по какъв начин е бил складиран. Второ, дали детонацията е била резултат от безгрижие или е акцидент, и трето, дали е имало външна интервенция ".

Ден след визитата на френския президент Еманюел Макрон в Бейрут и апела му управляващите "да трансформират системата ", Аун означи, че е належащо преразглеждане на "парализирания " политически режим. Изправени сме пред проверка на системата ни, основана върху консенсуса, защото тя не дава опция да се вземат решения, които да се извършват бързо, сподели той, представен от Франс прес.
Агенцията на Организация на обединените нации за спазване и отбрана на човешките права приканва за без значение следствие на детонацията в Бейрут, като настоя апелите на потърпевшите и околните на жертвите за търсене на отговорност да бъдат чути, съобщи АП.

Сблъсъци в Бейрут

Говорителят на висшия комисар за правата на индивида Рупърт Колвил цитира нуждата интернационалната общественост да вземе отношение, с цел да помогне на Ливан с бърза реакция и непрекъснат ангажимент. Колвил сподели, че Ливан е изправен пред "тройна покруса със социално-икономическата рецесия, Ковид-19 и детонацията на амониев нитрат ", разрушила столицата във вторник.

Говорителят прикани също да се намерения за най-бедните и най-уязвимите, до момента в който Бейрут и Ливан се възвръщат, а ливанските водачи да "превъзмогнат политическата невъзможност и да вземат под внимание недоволството на популацията ", визирайки огромните митинги, избухнали в Ливан през предишния октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР