Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да
Коментари Харесай

Литовският президент призова НАТО за по-смели решения за Украйна. Мандатът на Столтенберг е удължен

Президентът на Литва Гитанас Науседа прикани водачите от НАТО да проявят повече храброст при разглеждането на настояването на Украйна за участие по време на срещата на върха, която ще се организира в литовската столица Вилнюс другата седмица.

В нейното навечерие мандатът на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше продължен с една година от страните членки поради войната в Украйна. Бившият министър председател на Норвегия заема поста от 2014 година и мандатът му към този момент беше удължаван три пъти.

Според Науседа " по-смели решения " за Украйна ще подобрят представянето на Киев на бойното поле, до момента в който Москва ще схване всяка нерешителност като уязвимост.

Украйна желае НАТО да разгласи на срещата във Вилнюс на 11 и 12 юли, че Киев ще се причисли към Алианса скоро след края на войната, както и да показа пътна карта за присъединението. Някои страни, като Съединени американски щати и Германия, обаче са по-предпазливи и се притесняват, че сходни ходове биха могли да тласнат НАТО по-близо до война с Русия. Москва счита разширението на Алианса за доказателство за враждебните планове на Запада.

" Не бива да се колебаем да вземаме по-смели решения, тъй като в противоположен случай режимът на Путин ще реши, че западните съдружници са прекомерно слаби, (че би трябвало да бъдат) притиснати в ъгъла и ще се предадат ", сподели Науседа в изявление за.

Науседа добави, че чака украинският президент Володимир Зеленски да се появи във Вилнюс макар предизвестията му, че " не вижда смисъл " да отиде там, в случай че на Киев не бъде " даден сигнал " по време на срещата.

Литовският президент сподели още, че страната му чака провокации по време и след срещата на върха по границата си с Беларус , където съветската наемническа група след несполучливия си опит за прелом.

Междувременно Зеленски е разискал идния конгрес с немския канцлер Олаф Шолц в телефонен диалог във вторник, заяви самият той в Телеграм.

" Благодарен съм за значимите сигнали за поддръжка за Украйна на Конференцията за възобновяване в Лондон и срещата на Европейския съвет. Особено съм признателен за дейното използване на отбранителния пакет на стойност 2,7 милиарда евро и многогодишния проект за отбранителна поддръжка за Украйна на стойност 8,8 милиарда евро ", означи Зеленски.

Украйна приветства решението на НАТО да удължи мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, съобщи Франс прес.

" Чудесна вест ", написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба . " Трудните времена изискват мощно водачество. Йенс Столтенберг сподели такова водачество. Нямам самообладание да продължим нашето съдействие ".

Бившият американски дипломат в Русия Майкъл Макфол разяснява в понеделник пред Радио Свободна Европа, че счита за неправилно общоприетото мнение, че възможното приемане на Украйна в НАТО би означавало, " че ще би трябвало да стартираме война с Русия ". Според него Алиансът е можело да бъде уголемен доста повече още през 90-те години.

В същото време приемането на Швеция в НАТО на срещата в литовската столица също наподобява съвсем невероятно, защото Турция и Унгария не престават да го блокират.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР