Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес за по-силно присъствие

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес за по-силно присъствие
Коментари Харесай

Литва настоява за по-силно присъствие на НАТО на източния фланг

Президентът на Литва Гитанас Науседа прикани през днешния ден за по-силно наличие на НАТО на източния фланг на алианса поради продължаващата война на Русия в Украйна, съобщи ДПА, представено от Българска телеграфна агенция.

" Това е фронтова линия, която би трябвало да е доста мощна. Нуждаем се от противовъздушна и противоракетна защита, както и от по-голямо наличие на съюзнически сили в региона ", сподели литовският президент след среща с немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер във Вилнюс.

" Дългосрочният ангажимент на Германия към сигурността на Литва е наложителен за целия източен фланг на НАТО ", съобщи Науседа. " От своя страна Литва е подготвена да направи всичко допустимо немските войски да се усещат при нас като вкъщи си ", добави литовският президент.

Щайнмайер означи вековната битка на Литва за независимост и даде обещание на страната немска помощ при положение на съветска експанзия.

Литовците са имали " неустоимо предпочитание за независимост и са се съпротивлявали против непознатото владичество и послушание ", сподели той.

" Ние стоим един до друг. Тяхната сигурност е и наша сигурност ", акцентира немският президент.

От есента на предходната година Германия държи в запас на своя територия военна част, която да отбрани Литва, в случай че е належащо. Засега в балтийската страна има единствено един немски команден пункт, който е обслужван от към 20 военнослужещи и разполага с оръжия и съоръжение, отбелязва ДПА.

Освен това още 760 немски военнослужещи са включени в състава на бойно поделение на НАТО в Литва, ръководено от Бундесвера.

" Заедно ще пазиме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО. Нашите съдружници може да разчитат на това, Литва също може да разчита на това ", посочи немският президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР