Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес Европейският съюз да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес Европейският съюз да
Коментари Харесай

Литва предупреди: Предстоят 11-и и 12-и пакет санкции срещу Русия

Президентът на Литва Гитанас Науседа прикани през днешния ден Европейският съюз да наложи на Русия още по-широкообхватни наказания от тези, включени в десетия пакет наказания на Европейски Съюз против страната поради нашествието й в Украйна, съобщи ДПА.

" Ще продължим да оказваме напън. Предстоят пакети 11 и 12. Няма да отстъпим ", сподели Науседа в литовския балтийски курорт Паланга, заяви организация Балтик нюз сървис.

Той съобщи, че упорства изключително мощно за наказателни ограничения против съветската държавна компания за атомна сила " Росатом " и за целия бранш, осведоми Българска телеграфна агенция.

Литовският президент изрази удовлетворение, че десетият пакет наказания беше утвърден точно на първата годишнина от нашествието в петък. " Не съм доста удовлетворен от последния пакет наказания ", добави в това време той, като изрази по-конкретно страдание, че съветската нуклеарна промишленост не е била наранена.

" Винаги сме изтъквали, че няма по какъв начин дестабилизирането и опасността за нуклеарните уреди в Украйна, които Русия прави, да останат без последствия ", напомни Науседа.

Той означи, че досегашните опити за налагане на наказания в тази област не са сполучливи " поради доста характерните ползи на тъкмо избрани страни ". Науседа не даде детайлности по въпроса.

Държави членки на Европейски Съюз, като Унгария, са срещу налагането на наказания на съветската нуклеарна промишленост. " Росатом " сега построява два нови реактора в унгарската атомна електроцентрала в Пакш, отбелязва ДПА.

Президентът на Литва добави, че всички пакети наказания до момента са плод на компромис, като в противоположен случай е нямало да бъдат признати.

Новите наказателни ограничения против Русия, които влязоха в действие през уикенда, засягат търговията, пропагандата и финансовия бранш. Както и в предходните пакети, глобени бяха също хора и организации, упрекнати в подкопаване и застрашаване на териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, показва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР