Президентът на Литва Гитанас Науседа е номинирал беларуската опозиционерка Светлана

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа е номинирал беларуската опозиционерка Светлана
Коментари Харесай

Президентът на Литва номинира Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Президентът на Литва Гитанас Науседа е номинирал беларуската опозиционерка Светлана Тихановска за Нобелова премия за мир. Това оповестиха за „ Ройтерс “ двама източници, осведомени със случая.

Активистката напусна страната си при започване на август, след извършените президентски избори, в които се изправи против спечелилия Александър Лукашенко, който си обезпечи шести мандат на поста с към 80% от гласовете. Тихановска разгласи вота за противозаконен и упрекна съперника си в машинация. Последва вълна от неодобрение по целия свят, Европейският съюз вкара наказания против десетки лица от Беларус, в това число такива от управлението на страната.

Според един от източниците Науседа е избрал точно опозиционерката, с цел да покаже поддръжката си за беларуското демократично придвижване и настояването му за свободни избори.

Тихановска, която е някогашна учителка, реши да се кандидатира за президент, откакто нейният брачен партньор с политически упоритости бе арестуван преди вота. След загубата ѝ последва вълна от ежедневни многохилядни митинги, при които бяха арестувани стотици стачкуващи. По последна информация опозиционерката продължава да обитава в Литва.

Крайният период за номинациите за Нобелова премия за мир е 31 януари, а спечелилият ще бъде разгласен през ноември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР