Президентът на Левски Спас Русев бе гост в сутрешния блок

...
Президентът на Левски Спас Русев бе гост в сутрешния блок
Коментари Харесай

Спас Русев: Стига флирт с феновете, трябват мерки, инфраструктура и наказания

Президентът на Левски Спас Русев бе посетител в утринния блок на NOVA, в който приказва за случая с ранената полицайка по време на дербито с ЦСКА и за ограниченията, които би трябвало да се вземат за сигурността по българските игрища.

Русев подчертава на това, че най-важното в тази ситуация е инфраструктурата и построяването на съвременни съоражения. Той прикани и за прекъсване на флирта сред клубовете и почитателите, както и за огромни санкции за провинилите се ултраси.

„ Благодаря за поканата. Приех я, тъй като се усещам удобно да разясня тази тематика, тя е значима за нашето общество”, стартира Русев.

„ Един клуб има два съществени актива, представителния тим и фенската маса. Играта същестува поради почитателите, в случай че ги няма почитателите, може би и тази игра няма да съществува в тези размери. "

„ Това, което се случва е извънредно и го оприличих с терористичен акт. Не мога да си показва по какъв начин отиваш на футболен мач и носиш бомба. Без значение какво е било твоето желание. Този юноша не е имал желание да удари човек, само че този случай се случва. Ние сме хора. Това носи проблем за самия него, има хора, може да се аргументи такава щета и аз ги съдя. Има други форми, в които почитателите да демонстрират своята поддръжка.”

„ Повече от 20 години навестявам мачове в англия. Там почитателите бяха най-необуздани, само че в този момент не е по този начин, тъй като всички си свършиха работата - футболната федерация, органите за ред, футболният клуб. Въпросът не е единствено основаване на ограничения, само че той е един образователен развой, в който почитателите би трябвало да осъзнаят, че по този метод не помагаш на твоя клуб, в противен случай, ти му вредиш.”

„ Вашата телевизия предава всички мачове на британското състезание, някой да е видял бомби, произшествия, няма.”

А какви ограничения са нужни съгласно Русев? „ Това е комплекс от ограничения, първото, в което доста изоставаме от Европа, е самата инфраструктура. Ние имаме доста неприятни футболни съоражение. Даже Националният стадион е надалеч от актуалните съвременни условия за сигурност, камери за различаване. Тя е композиция сред страната, футболния съюз и клубовете. Не може клубовете да са виновни за всичко, те нямат този финансов запас, няма по какъв начин да го създадат. Ние дори не сме създали образеца с Националния стадион. Няма по какъв начин да се случи без дейната интервенция на дърбавата.”

„ Държавата би трябвало да подкрепи главните клубове в София, да изградят модерна база. Тези два клуба са най-популярни и техните игрища би трябвало да дават отговор на всички условия.”

„ Трябва да разграничим и да не глобяваме клуба. Не би трябвало да сътворяваме чувство, че футболният мач е нещо неприятно. Ето това е най-ужасното, което се случи. Усещането какво съставлява един футболен мач. Това би трябвало да се промени.”

„ Отборът, дали ще бъде наказван с 3, 5, 10 или 15 мача, по никакъв метод няма да подсигурява, че на идващия мач няма да се случи още веднъж. Трябва да се търси самостоятелна отговорност на тези хора, които го вършат. Тези хора не съставляват необятната група на почитателите.”

А по какъв начин се е стигнало въобще до казуса с почитателите съгласно него? „ Моят прочит на нещата е, че години наред притежаването на футболен клуб се гледаше като трофей. Много притежатели флиртуваха с ултрасите, предоставяха им се прекомерно доста права. Това докара до деформиране на твхното държание. В Левски, ние сме единственият клуб, в който имаме нещо неповторимо, последователите са акционери в клуба. Ние чуваме тяхното мнение, което е доста значимо. Тази игра е за почитателите. Но това кокетничене би трябвало да бъде прекратено и би трябвало да има доста по-принципни връзки.”

„ Нищо не е елементарно, когато искаш да го промениш. Трябва да променим чувството за липса на феърплей. Купил си съдията, мачът е извоюван, тъй като познаваш този и оня. Мислиш си, че като хвърлиш 5 бомби, ти ще изплашиш съдията.”

„ В Англия стюардите също са цивилни лица, определена от клуба охранителна компания. Полицаите извън дори не са въоражени, с цел да не провокират форма на експанзия. Тънка е разликата по какъв начин органите на реда споделят с почитателите.”

„ Каквито и законодателни ограничения да се одобряват, в случай че нямаме съответната инфраструктура, няма какво да се промени.”

„ Има някои неща, които могат незабавно да се създадат. Инсталирането на едни видео камери на стадионите може да се имплементира за една седмица. Ние на нашия стадион го имаме.”

Русев показа и забавен случай от дербито. „ Аз не присъствах, тъй като бях в чужбина. Съпругата ми участва дружно с Емануела Шкодрева. На входа полицайката не пусна Емануела Шкодрева, тъй като в чантата си има парфюм. И аз се запитвам по какъв начин е допустимо Шкодрева да не я пускат, известно е. А в това време бомбата е импортирана. Говори за успеваемост.”

Русев прикани и за съществени санкции за хора, провинили се по стадионите. „ Това е другото. Трябва да има наказване на подобен вид хора с наказване да не посещават футболни мачове. Аз съм сигурен, че той съжалява за тази постъпка, само че той я е направил и е заплашил живота на този човек, и би трябвало да си понесе следствията.”
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР