Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обяви, че на 1 януари

...
Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обяви, че на 1 януари
Коментари Харесай

От 1-ви януари Куба премахва конвертируемото песо

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел разгласи, че на 1 януари кубинското конвертируемо песо (CUC), еквивалентно на $, ще изчезне като сегашна валута и ще оцелее единствено кубинското песо (CUP). Това съставлява обединяване парична политика, която поставя завършек на двойствеността, зародила през деветдесетте години на острова, пише . 

По думите на Диас-Канел това става след привършване на съответните анализи и изследване на нужните правни норми като условията за това обединяване към този момент са налице. Ще бъде непокътнато единствено кубинското песо, към което ще бъде прибавен обменният курс от 24 песо за $. През последните десетилетия тази валута е нормалната валута на ведомостите на по-голямата част от кубинското население, до момента в който CUC е непокътната главно за външна търговия и туризъм, както оповестява Europa Press.

Кубинският водач предизвести, че промяната няма да бъде " магическо решение " за всички проблеми на страната, само че се надява, че изгубването на CUC ще има " напречно влияние върху цялата стопанска система ". Самият Диас-Канел призна, че задачата " не е без опасности " и че тя може да докара до повишение на инфлацията и даде обещание да се ползват строги наказания при съществуване на спекулативни цени.

Установяването на обменния курс от 24 песо за долар се пробва да отбрани спестяванията на кубинците в CUP. Един от главните проблеми, пред които е изправено популацията, е вероятната загуба на покупателна дарба, защото несъразмерната инфлация може доста да понижи цената на спестените им пари.

Всъщност през последните месеци страхът от популацията от тази загуба на цената на спестяванията им ги накара да продадат своите CUC в обменните къщи заради възходящите клюки за изгубването на валутата. Това имаше негативни последствия: конвертируемото песо беше обезценено на неофициалния пазар. Гражданите на Куба ще имат шест спомагателни месеца от 1 януари, с цел да могат да извърнат останалата част от наличните CUC в кубинско песо.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР