Президентът на Косово Вьоса Османи се срещна днес с министъра

...
Президентът на Косово Вьоса Османи се срещна днес с министъра
Коментари Харесай

Президентът на Косово се срещна с гръцкия външен министър, иска подкрепа за интеграцията в ЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи се срещна през днешния ден с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас. Тя изиска Гърция да продължи поддръжката си по пътя на Косово към участието в евроатлантическите институции, предава Българска телеграфна агенция.

 

Османи оцени високо „ самодейния ангажимент на Гърция в нашия район, както и непрекъснатата поддръжка на гръцката страна за интеграцията на района в Европейския съюз “, се показва в прессъобщение от президентството.
 
Османи " акцентира, че цялостната интернационална интеграция на Косово, в това число в Европейския съюз, НАТО и Съвета на Европа, ще способства за устойчивия мир в района ".

 

Президентът на Косово благодари на Дендиас за поддръжката на Гърция за либерализирането на визовия режим на Европейски Съюз за жителите на Косово.

Във връзка с развиването на разговора със Сърбия Османи акцентира, че проектът за осъществяване на съглашението за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово би трябвало да бъде в сходство с конституцията на Косово, което ще способства за дълготраен мир и стабилността в района.

 

Сърбия не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на някогашната си област. След диалози под егидата на Европейски Съюз в края на предишния месец сръбският президент Александър Вучич и албанският министър председател Албин Курти поддържаха предлагането на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан към момента. Следващата среща на високо ниво в границите на разговора Косово-Сърбия ще се организира на 18 март в Охрид.

 

На срещата с Дендиас през днешния ден Османи е изразила подготвеност за по-нататъшно задълбочаване на двустранните връзки, наблягайки нуждата от увеличение на комерсиалния и икономическия продан.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР