Президентът на Косово Вьоса Османи е поискала помощта на САЩ

...
Президентът на Косово Вьоса Османи е поискала помощта на САЩ
Коментари Харесай

Косово иска помощ от САЩ за присъединяването си към НАТО

Президентът на Косово Вьоса Османи е поискала помощта на Съединени американски щати за ускорение на процедурата по присъединението на Косово към НАТО по време на среща с американския сенатор Джак Рийд, заяви албанската редакция на Радио Свободна Европа.

В диалога си с Рийд в Прищина през вчерашния ден Османи е подчертала, че Съединени американски щати „ нямат по-големи съдружници и другари в района от Република Косово “ и дефинира косовския народ като „ най-проамериканския в Европа и в света “.

Османи е благодарила на сенатор Рийд, който е ръководител на Комисията по въоръжените сили на Сената, за поддръжката на Съединени американски щати към косовските сили за сигурност (КСС), а точно включването на Косово в Акта за позволение за национална защита през 2024 година на Сената на Съединени американски щати.

„ Косово се стреми към участие в НАТО и включване в " Партньорство за мир ", по тази причина поддръжката на Съединени американски щати е значима и нужна за забързването на този развой. Надяваме се Косово да стане допустимо най-скоро част от „ Партньорство за мир “ като крачка, предшестваща участието (на страната) в НАТО “, сподели Османи.

Във връзка със събитията в региона на политиката и сигурността Османи уточни, че Косово е подхванало стъпки за деескалация на напрежението в северната част на страната и е подчертала „ дестабилизиращите дейности на Сърбия и нейното съдействие с Русия ".

Президентът на Косово е подчертала, че страната е с мултиетнически темперамент и че косовската конституция подсигурява високо равнище на отбрана на правата и свободите на всички общности. Според Османи тези права и свободи са сърцевината на полезностите на обществото в Косово и като такива би трябвало да останат неприкосновени.

След като се срещна с косовския президент, американският сенатор Рийд беше посрещнат и от премиера на Косово Албин Курти.

Курти благодари персонално на Рийд „ за включването на Косово в Акта за позволение за национална защита през 2024 година (на Сената), който разрешава на Косово да взе участие във военни учения, водени от Съединени американски щати, с цел да се усили взаимоотношението и оперативната си съгласуемост с войските на НАТО ".

В прессъобщение на кабинета на министър-председателя се показва, че сенатор Рийд е благодарил за гостоприемството и е декларирал, че поддръжката към Косово през 1999 година е била едно от най-ценните дейности на Съединени американски щати.

Сенатор Рийд е оценил високо напредъка, който е постигнало Косово и е дал поддръжката си за постигането на позитивни резултати, се показва още в прессъобщението на кабинета на Курти
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР