Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще работи за

...
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че ще работи за
Коментари Харесай

Хашим Тачи: Ще обединя Прешевската долина и Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че ще работи за присъединение за обитаемата най-вече с албанци Прешевска котловина в Южна Сърбия към територията на най-младата страна на Балканите.

Това написа Тачи в своя профил във „ Фейсбук”, където разгласява фотография от срещата си с някогашните водачи на Армията за избавление на Прешево, Медведжа и Буяновац.



Трите общини на Прешево, Медведжа и Буяновац се намират в югозападната част на Сърбия и са обитаеми най-вече с етнически албанци.

Под фотографията Тачи написа следното: „ Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево мечтае за обединяването с Косово”.

„ Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази фантазия в действителност ", написа още Хашим Тачи.

Изявлението на косовският президент в обществената мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата на Видовден, на който през 1389 година се е състояла борбата на Косово поле сред османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на княз Лазар.

През 1989 година на Косово поле Слободан Милошевич произнесе тирада по случай 600 години от борбата, с която мнозина считат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия.

През 1992 година федеративната република се разпадна с поредност от кръвопролитни спорове и войни, последната от която докара до обособяването на Косово като самостоятелна страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР