Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за етническо

...
Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за етническо
Коментари Харесай

Хашим Тачи отхвърли сръбска идея за подялба на Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли сръбска концепция за етническо делене на страната, осведоми " Ройтерс ".

Белград повдигна концепцията за разрешаване на дълготраен спор, който попречва упоритостите на двете страни да се причислят към Европейски Съюз.

Тачи ще се срещне със сръбския си сътрудник Александър Вучич в Брюксел след лятната почивка в опит да намерят път за нормализиране на връзките. Диалогът, проведен с посредничеството на Европейски Съюз, стартира през 2013 година

Но Тачи отхвърли предлагането Косово, в което има етническо албанско болшинство и сръбско малцинство, да бъде разграничено. Представители в Белград оповестиха, че разделянето на страната, което ще разреши на Сърбия да поддържа надзор над Северно Косово, където етническите сърби имат болшинство, може би е задоволително за двете страни.

" Искам да уверя народа на Косово, че няма мощ, която може да накара Косово да разисква и...да се съгласи на делба. Трябва да реализираме съглашение със Сърбия допустимо най-скоро, с цел да имаме взаимно признание ", сподели косовският водач.

През предходната седмица по време на аудиенция в Съединени американски щати сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи, че е разисквано предлагането за делене на Косово.

" Моделът за делене или установяване на границите е предложение, което аз показах като решение...сега всички карти са на масата ", сподели Дачич след среща с Джаред Къшнър, консултант на Доналд Тръмп.

Сърбите съставляват 5% от 1,8 милиона поданици на Косово.

Против разделяне на Косово се афишират сръбските националисти и авторитетната Сръбска православна черква. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР