Президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо

...
Президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо
Коментари Харесай

Байдън и Си Цзинпин два часа обсъждаха Украйна и Тайван.

Президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разискаха украинската рецесия по време на телефонен диалог в четвъртък, заяви РИА Новости, цитирайки Китайската централна телевизия.

" Лидерите на двете страни обмениха отзиви по украинската рецесия и други въпроси. Си Дзинпин удостовери кардиналната позиция на Китай по тези въпроси ", се споделя в телевизионния репортаж.

Китай също остро стачкува против намесата на външни сили в тайванския въпрос: „ играещият си с огъня сигурно ще се изгори “, сподели китайският президент Си Дзинпин по време на телефонния диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Ние изрично се противопоставяме на сепаратизма и „ независимостта на Тайван “, както и на „ намесата на външни сили “, цитира Китайската централна телевизия думите на Си Дзинпин.

Китайският водач акцентира, че волята на китайския народ, чието население надвишава 1,4 милиарда души, е " непоклатима " в отбраната на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Китай.

„ Не можете да вървите против волята на хората, който си играе с огъня, сигурно ще се изгори “, цитира телевизионния канал думите на Си Дзинпин.

" Ръководителите на двете страни също считат, че диалогът е бил откровен и изчерпателен, страните са се договорили да поддържат контакти ", се споделя в известието.

По-рано прес-пулът на Белия дом заяви, че телефонният диалог сред президента Байдън и Си Дзинпин е траял повече от два часа.

Официалните връзки сред централното държавно управление на КНР и нейната островна провинция бяха прекратени през 1949 година, откакто силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в революция с Китайската комунистическа партия, се реалокираха в Тайван.

Бизнес и неофициалните контакти сред острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години. От началото на 90-те години страните започнаха да контактуват посредством неправителствени организации - Пекинската асоциация за развиване на връзките през Тайванския проток и Фондацията за продан сред Тайпе.

Този месец се появиха известия, че ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси се готви да посети Тайван през август, което разгневи Пекин. Китайското външно министерство съобщи, че при положение на посещаване на Пелоси на остров Пекин, той несъмнено ще предприеме решителни и ефикасни ограничения за отбрана на държавния суверенитет и териториалната целокупност, а Съединените щати ще носят цялостна отговорност за всички съществени последствия, произлизащи от това.

Във вторник представителят на китайското министерство на защитата Тан Кефей сподели, че китайската войска няма да седи със скръстени ръце, в случай че Пелоси посети Тайван и ще предприеме решителни дейности за ограничение на външната интервенция.

Както акцентира върховен чиновник на Министерството на защитата, Пелоси е третият най-съществен човек в държавното управление на Съединени американски щати, нейното посещаване в Тайван ще наруши съществено правилото на " един Китай " и наредбите на трите взаимни китайско-американски официални съобщения.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР