Президентът на Китай Си Дзинпин заяви в петък, че Китай

...
Президентът на Китай Си Дзинпин заяви в петък, че Китай
Коментари Харесай

Китайският президент: Без силна армия не може да има силна родина

Президентът на Китай Си Дзинпин съобщи в петък, че Китай в никакъв случай няма да разреши да се подкопаят ползите на суверенитета, сигурността и развиването и че към китайският народ не би трябвало да отнася с неуважение, оповестява " Ройтерс ".

Всеки акт на едностранност, монополизъм и тормоз няма да работи и би довел единствено до задънена улица, сподели Си в речта си в Голямата зала на народа. " Нека светът знае, че хората в Китай в този момент са проведени и не би трябвало да се подценяват ", сподели Си, цитирайки Мао Дзедун, бащата-основател на Китайската национална република, съобщи News.bg.

Си приказва във връзка 70-годишнината от разполагането на китайски войски на Корейския полуостров, с цел да оказват помощ на Северна Корея против Съединени американски щати и силите на Обединените народи и Южна Корея по време на войната 1950-53 година. Си не се базира директно на Съединени щати, чиито връзки с Китай с в най-ниското си равнище от десетилетия на фона на разногласия с държавното управление на президента Доналд Тръмп. Двете най-големи стопански системи в света са се сблъскали по въпроси, вариращи от търговията, софтуерното съревнование и съперничеството в региона на сигурността до правата на индивида и ковид. Си прикани да форсира модернизацията на защитата и въоръжените сили на страната. " Без мощна войска не може да има мощна татковина ", сподели той. " Трябва да ускорим модернизацията на националната защита и въоръжените сили и да трансформираме Китайската национална войска в напреднала военна мощ от международна класа. За да поддържаме и развиваме социализма с китайски характерности, в това време би трябвало да насърчаваме развиването и сигурността на страната, просперитета и военната мощност на Китай ", сподели Си Дзинпин.

Северна Корея влезе във война през 1950 година с Юга, която беше подкрепена от силите на Организация на обединените нации, включващи най-вече американски войски. През октомври 1950 година китайските войски минават река Ялу на границата със Северна Корея, до момента в който Съюз на съветските социалистически републики обезпечават въздушно прикритие. Подчертавайки геополитическото значение на Северна Корея, Мао сподели: " Ако устните изчезнат и зъбите ще изчезнат ". Корейската война приключва с помирение през 1953 година, а не с кротичък контракт, оставяйки полуострова в техническо военно положение. Бяха ситуирани над 2 милиона китайски бойци. " След сложни борби китайски и корейски войски, победиха своите съперници, разбивайки мита за непобедимостта на американската войска и принуждавайки нашествениците да подпишат съглашението за помирение на 27 юли 1953 година ", съобщи Си Дзинпин.

По-рано тази седмица Съединени американски щати утвърдиха евентуалната продажба на оръжейни системи на Тайван на обща стойност 1,8 милиарда $, което разгневи Китай. Пекин счита Тайван за своя провинция, която се е заклел да сложи под надзор, при нужда със мощ. По закон Вашингтон е задължен да даде на острова средства за отбрана. През 1945 година, след провалянето на Япония във ВСВ, в сходство с Ялтенското съглашение, Корейският полуостров е разграничен по 38-ия паралел. През 1950 година дълъг интервал на взаимни закани докара до въоръжен спор сред КНДР и Република Корея. От страната на Южна Корея се биеха бойци от Съединени американски щати и 20 страни под знамето на Организация на обединените нации. КНДР бе подкрепена в тази война от Съюз на съветските социалистически републики и Китай.

" Китай постоянно е поддържал отбранителния темперамент на своята национална отбранителна политика. Никога не сме търсили надмощие или агресия. Ние сме изрично срещу хегемонията и политиката на мощ ", разяснява Си Дзинпин. Няма да бъде разрешено на нито една мощ да " нарушава или отделя свещената територия на страната ". Китайският народ е " убеден ", до момента в който чака с неспокойствие огромното национално " обновяване ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР