Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че иска да превърне

...
Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че иска да превърне
Коментари Харесай

Си поиска армия като голяма стоманена стена

Президентът на Китай Си Дзинпин съобщи, че желае да трансформира китайската войска в " огромна стоманена стена ". Това той сподели, говорейки в последния ден на годишната сесия на китайския парламент - Конгреса на народните представители, съобщи ДПА.

„ Трябва всеобхватно да насърчим модернизацията на националната защита и военното строителство и да изградим националната войска като голяма стена от стомана, която дейно пази националния суверенитет, сигурност и ползите на развиването “, сподели Си.

Конгресът утвърди нарастване от 7,2% на военните разноски тази година, което е съразмерно по-голямо нарастване от плануваното нарастване на общите разноски.

На друго място в речта си Си приказва за проектите на Пекин за „ обединяване “ с Тайван, макар че употребява относително внимателен звук. Той не повтори по-ранни изказвания, че Пекин няма да изключи потреблението на военна мощ.

„ Трябва да използван цялостната тактика на партията за разрешаване на тайванския въпрос в новата епоха, да се придържаме към правилото за един Китай и Консенсуса от 1992 година, интензивно да насърчаваме мирното развиване на връзките сред двете страни на пролива, уверено да се противопоставим на намесата на външни сили и сепаратистки действия за „ самостоятелност на Тайван “ и праволинейно да прокараме процеса на обединяване на родината “, сподели водачът пред близо 3000 делегати в Голямата зала на народа в Пекин.

Самоуправляващият се либерален Тайван, който в никакъв случай не е бил част от Китайската национална република, има без значение държавно управление от 1949 година, само че Пекин счита острова с към 23 милиона поданици за отцепническа част от своята територия.

След нахлуването на Русия в прилежаща Украйна нарастват опасенията, че Китай също може да употребява военна мощ в дългогодишната си териториална рекламация към Тайван.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР