Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски

...
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски
Коментари Харесай

Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия

Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на някогашните руски страни от Централна Азия в дръзка игра на власт в задния двор на Русия, оповестява " Франс прес ".

Този ход идва дни след срещата му с съветския държавен глава Владимир Путин.

Си предложения водачите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан на първата среща на върха Китай-Централна Азия в сряда. Неясно остава дали уединеният Туркменистан също е поканен.

Държавите са някогашни членки на Съветския съюз и Москва от дълго време счита, че те попадат в нейната сферата на въздействие след завладяването им от Руската империя през XIX век.
 И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле
И за Путин е по-важно на Вуте да му е зле

Отношенията сред Русия и Китай се случват при ясно базово вярно: Владимир Путин работи за Си Дзинпин, а не Си Дзинпин за Владимир Путин

Си беше на като част от 3-дневна среща на върха, завършила през вчерашния ден, на която двете страни дадоха обещание, а Си алармира, че Китай продължава да поддържа Русия в нейната инвазия в Украйна.

Според анализаторите Пекин си е обезпечил обилни лостове за въздействие върху Русия в подмяна на своята дипломатическа и икономическа поддръжка и със свикването на срещата на централноазиатските страни той се стреми да употребява това преимущество.

" Не съм сигурен, че тази китайска самодейност е посрещната с възторг в Кремъл " , написа в Туитър Карл Билд, съпредседател на Европейския съвет за външна политика.
 Русия активизира и узбеки, те молят президента си за помощ
Русия активизира и узбеки, те молят президента си за помощ

Узбекистан предизвести жителите си да не се причисляват към непознати армии

" Съгласен съм. Също по този начин не съм сигурен, че Кремъл може да направи доста по въпроса ", отговори Иън Бремър, политолог и създател на " Евразия груп ".

При започването на нашествието си в Украйна предходната година Русия се опита да си възвърне контрола над някогашната руска страна, която през последните години се стремеше към по-тесни връзки със Запада.

Войната обаче е в застой на фона на огромни военни загуби за Русия, а като непряк резултат някогашните руски страни в Централна Азия декларират все по-ясно своето непокорство на Кремъл.

Поразителен образец за това е отводът на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев да признае претенциите за легитимност на проруските сепаратисти в Източна Украйна , до момента в който бе на една сцена сцената с Путин на икономически форум в Санкт Петербург.

През последните години Китай ускори своите стопански връзки и връзките в региона на сигурността с централноазиатските страни, които разполагат с изобилни минерални запаси и са ситуирани на антични търговски пътища сред изтока и запада.
 И Казахстан не желае да прави бизнес в Русия
И Казахстан не желае да прави бизнес в Русия

Астана с ясна позиция за съветската агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР