Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Южна Индия за

...
Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Южна Индия за
Коментари Харесай

Си Дзинпин кацна в Индия на фона на тибетски протести

Президентът на Китай Си Дзинпин дойде в Южна Индия за диалози с индийския министър председател Нарендра Моди , с цел да се опита да спре утежняване на връзките сред двете страни към противоречивия хималайски район Кашмир и антикитайските митинги на тибетски групи , осведоми " Ройтерс ".

Китай и Пакистан недоволстват от решението на Индия от преди два месеца за анулация на специфичния статут на индийската част от Кашмир . След като Си разгласи, че деликатно следи обстановката и увери Пакистан, че Китай стои зад страната, Ню Делхи отговори, че това е вътрешен въпрос, който има за цел развиване на района и няма място за интервенция на трета страна.

Си дойде в южния град Ченай, където Моди ще го разведе в храмовия комплекс Шор, който датира от 7-8 век след Христа, когато районните владения са имали директни връзки с китайски провинции.

Преди идването на китайския водач полицията арестува водача на Тибетския юношески конгрес и други 11 тибетски студенти на разнообразни места, в това число на летището и автомагистралата, водещи към мястото на срещата.

Протестиращите скандираха за независимост. Някои от тях носиха девиз " Си Дзинпин спи окупацията на Тибет - Свободен Тибет ". През 1950 година Китай окупира самостоятелен до тогава Тибет.

Моди и Си ще се опитат да договорят ограничения за създаване на доверие на неофициалната среща в Мамалапурам до Ченай, разгласи индийски източник.

Индия и Китай споделят 3500-километрова граница , поради която влязоха във война през 1962 година Двете страни към момента не са разрешили противоречивите гранични въпроси, макар че са провели повече от 20 кръга договаряния. По общата им граница като цяло е умерено, само че от време на време двете армии влизат в спорадични конфликти.

Мерките на масата за договаряния включват по-засилена гранична търговия , туризъм и даже взаимен боен патрул за усилване на доверието.

Приоритетът ще бъде увеличение на ограниченията за създаване на доверие и обменът сред народите на двете страни , разгласи втори държавен източник.

Моди и Си също ще обсъдят огромния търговски недостиг на Индия с Китай и въпросът дали да се разреши на китайската компания Huawei да взе участие в 5G мрежата в Индия.

В събота Си ще посети Непал. Той ще стане първият китайски президент, който посещава буферната страна сред Индия и Китай от 22 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР