Президентът на Китай Си Дзинпин е готов да разговаря с

...
Президентът на Китай Си Дзинпин е готов да разговаря с
Коментари Харесай

Мога да разчитам на вас. Си Дзинпин е готов да разговаря със Зеленски, каза Фон дер Лайен

Президентът на Китай Си Дзинпин е подготвен да беседва с президента на Украйна Володимир Зеленски. Това сподели председателката на Европейската комисия (EK) Урсула фон дер Лайен , която е на взаимно посещаване с президента на Франция Еманюел Макрон в Китай.

Общата аудиенция на двамата европейски водачи идва седмици откакто, където беседва с съветския президент Владимир Путин. До момента Си не е разговарял с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Пекин не е осъдил съветската инвазия в Украйна и твърди, че заема " неутрална " позиция.

" Беше забавно да чуя, че президентът Си удостовери желанието си да приказва " със Зеленски, сподели Фон дер Лайен след края на тристранна среща сред нея, Си и Макрон в четвъртък.

По думите ѝ Си е споделил, че диалогът му с украинския президент може да се организира, когато " изискванията и времето са подобаващи ". Самият Володимир Зеленски неведнъж е призовавал Си Дзинпин за среща.
" Руската експанзия в Украйна нанесе удар по (международната) непоклатимост ", сподели от своя страна френският президент Макрон на Си при започване на срещата сред двамата.
" Знам, че мога да разгадавам на Вас да върнете Русия към разсъдъка, както и да върнете всички назад на масата за договаряния ", добави той.

Френският президент сподели още, че върху Русия би трябвало да бъде оказан напън, с цел да се преценява с интернационалните правила за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също сподели, че е предизвестила Китай, че възможни доставки на оръжия за Русия " доста ще навредят " на връзките сред Европейски Съюз и азиатската страна. Преди няколко месеца Съединени американски щати и други западни страни оповестиха, че Пекин обмисля дали да даде военна помощ на Москва.

В средата на март интернационалното издание Политико написа, че китайски компании, някои от които, свързани с управляващите в Пекин,, които могат да се употребяват за военни цели.

" Разчитаме, че Китай няма да даде никакво военно съоръжение непосредствено или косвено на Русия, тъй като всички знаем, че въоръжаването на агресора ще е в нарушаване на интернационалното право ", сподели Фон дер Лайен след края на срещата със Си.

Самият Си Дзинпин сподели, че се надява Москва и Киев да проведат мирни договаряния допустимо най-скоро. Той добави и че всички страни би трябвало да съблюдават уговорките за неизползване на нуклеарни оръжия и " не би трябвало да се води нуклеарна война ", без да загатва Русия.

Макрон и Фон дер Лайен дойдоха за тридневно посещаване в Китай в сряда. Преди тристранната си срещата със Си те организираха обособени диалози и с премиера на Китай Ли Цян, а Макрон имаше и независима среща със Си.

По-рано Китай за преустановяване на спора в Украйна. Той приканва за преустановяване на огъня и мирни договаряния, само че не и за евакуиране на съветската войска от Украйна и беше отритнат както от Украйна, по този начин и от Запада.

В документа се повтаря съветската позиция, че нашествието е провокирана от дейностите на Запада.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР