Президентът на Казахстан обвини днес своя влиятелен наставник и предшественик

...
Президентът на Казахстан обвини днес своя влиятелен наставник и предшественик
Коментари Харесай

Токаев за Назарбаев: Създаде каста от богаташи, които се разпореждат с парите в Казахстан

Президентът на Казахстан упрекна през днешния ден своя авторитетен ментор и предходник Нурсултан Назарбаев, че е благоприятствал появяването на " прослойка от богаташи ", властвала над богатата на нефт и газ страна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията отбелязва, че той е споделил това една седмица след експлоадирането на кръвопролитни протести на фона на обществен яд.

" Благодарение на първия президент, Елбасъ ( " Лидер на нацията ", бел. АФП), в страната се появи група от доста доходоносни компании, доста богати хора. Според мен е време да се отдаде дължимото на народа на Казахстан ", сподели Касъм-Жомарт Токаев.

Синове, зетьове, внуци и други близки на Назарбаев управляват сега значими постове и стопански ползи в страната, отбелязва Агенция Франс Прес.

Казахстанският президент разгласи петгодишен мораториум върху повишението на заплатите на министри, ръководители на райони и депутати, осведоми ТАСС.

Освен това президентът разпореди на държавното управление взаимно с Националната бизнес камара " Атамекен " до две години да одобри стратегия за повишение на приходите на популацията.

Токаев е наредил през днешния ден на държавното управление да извлече по-големи данъчни доходи от минния бранш, който съгласно президента печели от по-високите цени на металите, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Богатата на енергийни първични материали страна, която мина през най-тежките вълнения от оповестяването на независимостта си преди три десетилетия, е водещ международен производител на уран и има едни от най-големите находища на мед, желязна руда и цинк.

Цената на урана, който се употребява като гориво в нуклеарните централи, предходната седмица скочи поради конфликтите в Казахстан, предизвикани в началото от митинги против повишаването на горивата.

" Доходите на компаниите от минния бранш се усилиха с помощта на повишаването на суровините ", сподели през днешния ден Токаев пред Народното събрание.

" Нареждам на държавното управление да показа проект (за получаване) на спомагателни доходи за бюджета. В подмяна можем да предоставим огромни тласъци за употреба и създаване на нови находища за огромни минни и други компании ", уточни президентът.

Токаев не даде повече детайлности за самодейността или за възможните тласъци, които могат да бъдат предоставени на минните сдружения, нито пък по кое време ограниченията може да влязат в действие.

Следователно, към този момент не е ясно по какъв начин проектът на Токаев може да засегне задграничните компании като " Гленкор " (Glencore), " Рио Тинто " (Rio Tinto) и френската " Орано " (Orano), които развиват активност в централноазиатската страна.

Националната минна компания " Казатомпром ", най-големият производител на уран в света, съобщи предходната седмица, че дейностите и износът й не са наранени от безредиците, които съгласно управляващите към този момент са овладяни.

Русия разгласи сходна данъчна мярка за минния бранш предходната година, напомня Ройтерс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР