Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че се е обърнал

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че се е обърнал
Коментари Харесай

Казахстан иска помощ от чужбина срещу протестите

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев сподели, че се е обърнал за помощ към страните-членки на Организация на Договора за групова сигурност (ОДКБ).

" Като се има поради, че тези терористични банди са всъщност интернационалните, те са минали съществено образование в чужбина, офанзивата им против Казахстан може и би трябвало да се преглежда като акт на експанзия. на страните от ОДКБ, с цел да оказват помощ на Казахстан в превъзмогването на тази терористична опасност ", сподели Токаев. апелът беше излъчен от държавния канал " Хабар 24 ".

Той добави, че " терористични банди завземат огромни инфраструктурни уреди ", като уточни, че в Алма-Ата са хванати летището и пет самолета, в това число задгранични. Токаев означи, че градът е бил " нападнат, опустошен, подложен на вандалски актове ".

Президентът на Казахстан добави, че настоящите в страната терористични банди са подготвени в чужбина и могат да се смятат за интернационалните . Ето за какво, съгласно Токаев, " нападението им против Казахстан може и би трябвало да се ".
 На цялата територия на Казахстан е въведено изключително състояние
На цялата територия на Казахстан е въведено изключително състояние

Протестиращи унищожиха монумент на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в град Талдикорган

Той уточни, че край Алма-Ата се води борба на терористичните групировки с въздушнодесантните елементи на Министерството на защитата на Казахстан.

" Терористични банди се бият с кадети от учебни заведения. В момента се води борба край Алмати с въздушно-десантно поделение на Министерството на защитата на Казахстан ", сподели Токаев.

Според президента се води " упорита борба ". Той посочи, че нападателите са почнали да завладяват здания , в които има стрелково оръжие.

" Обръщам се към жителите на Казахстан, без значение дали са поданици на столицата, поданици на Алмати и други градове, които са станали жертви на терористична експанзия. Искам да ви уверя, че ще направя всичко допустимо, като президент на Републиката Казахстан, за да защитим вашите ползи, жизненоважни ползи и мисля, че дружно ще спечелим победа ", сподели Токаев.

Той акцентира, че " това е доста сложна страница от историята на страната ".

" Много неща би трябвало да се проучат, по какъв начин се случи това, за какво? Но главното в този момент е да защитим страната си, да защитим нашите жители ", приключи Токаев.

По-рано казахстанският водач съобщи, че заговорниците в Казахстан са имали изчерпателен проект за деяние, а самите те са били финансово стимулирани.
 Президентът на Казахстан даде обещание
Президентът на Казахстан даде обещание " корав " отговор на размириците

Като президент съм задължен да пазя сигурността и мира на нашите жители

Митинги против внезапното нарастване на цените на втечнения газ започнаха в Казахстан на 2 януари в Жанаозен (град в Мангистауска област, Югозападен Казахстан). След това те прераснаха в всеобщи митинги в цялата страна с стопански и политически претенции. На 4 и 5 януари протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност в Алмати. Има жертви и от двете страни.

В цялата страна е въведено изключително състояние.

По време на безредиците в Казахстан бяха ранени 317 служители на реда и военни от Националната армия, а други 8 души бяха убити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР