Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев продължава с промените в страната,

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев продължава с промените в страната,
Коментари Харесай

Богатите в Казахстан ще плащат повече

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев продължава с измененията в страната, откакто най-големите протести в последните десетилетия бяха овладяни.

Токаев съобщи, че по времето на предшественика му Назарбаев се е появила група доста добре печелещи компании и каста хора, " богати дори по интернационалните стандарти ". Дошло е време да се отдаде дължимото на народа на Казахстан и да му се оказва помощ на систематична и постоянна основа, съобщи във вторник Токаев.

В сряда стана известно, че Националната банка, Агенцията за финансов мониторинг и Агенцията за контролиране и развиване на финансовия пазар са приели взаимна заповед, ориентирана към усилване на контрола върху противозаконното изнасяне на пари от страната.

Приет е логаритъм за дейности по заявки за осъществяване на интервенции и е утвърден лист на трансграничните интервенции, подлежащи на засилен финансов мониторинг. В случай на очевидни нарушавания на условията сходни интервенции ще бъдат неотложно прекратени.

" Това ще обезпечи по-голяма бистрота на трансграничните финансови потоци. Искам да потвърдя, че на добросъвестните участници във външноикономическата активност, в това число резиденти и нерезиденти, няма да бъдат нарушавани правата им и няма да бъдат лимитирани в интернационалните си интервенции ", съобщи ръководителят на Националната банка Ерболат Досаев.

Освен това беше обявено, че в страната ще се сътвори публичен фонд " За народа на Казахстан ". Идеята на Токаев е да сътвори лист от компании и персони, с които да се съгласуват годишните им вноски в този фонд. Президентът не назова съответните суми, само че разясни, че чака " обилни и постоянни отчисления към фонда от страна на бизнеса ".

Токаев оповести покачване на заплатите на всички сътрудници на спецподеленията в силовите органи и в това време петгодишен мораториум върху повишението на възнагражденията на членовете на държавното управление, районните ръководители и депутатите. Според президента тези заплати сега са съответни и няма потребност да бъдат повишавани повече. За септември бе разгласен и спомагателен пакет промени за " политическа рационализация ".

В същото време Държавният департамент на Съединени американски щати приветства оповестеното от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев привършване на задачата на предвожданите от Русия сили на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) в Казахстан.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР