Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност, след

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност, след
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев официално встъпи в длъжност

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев публично встъпи в служба, откакто беше избран отново на предварителния избор предходната неделя с над 80 % от гласовете, оповестява БНР.

Мандатът на 69-годишния Касъм-Жомарт Токаев ще трае седем години, след което към този момент няма да може да бъде избиран за държавен глава.

След смазването на митингите против повишаването на живота през януари Токаев даде обещание да понижи неравенството в приходите посредством премахване на корупцията и по-справедливо систематизиране на националното благосъстояние. Той извърши конституционни промени, с които ограничи ръководството си.

Днес Токаев се закле да съблюдава прецизно конституцията, да подсигурява правата и свободите на жителите и да извършва добросъвестно отговорностите си като държавен глава.

На церемонията участва и някогашният водач Нурсултан Назарбаев, който през 2019 година уточни Токаев за собствен правоприемник, а след това беше действително отхвърлен от основните позиции.

Казахстан ще продължи да води уравновесена, градивна външна политика, ориентирана към отстояването на националните ползи. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното съдействие и стратегическите партньорства със прилежащите страни - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с сътрудниците в интеграционните съюзи, сподели на церемонията Токаев.

Руският президент Владимир Путин е първият задграничен водач, с който той ще се срещне след преизбирането си. Двамата ще беседват на 28 ноември в съветския град Оренбург покрай границата с Казахстан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР