Президентът на Каталуния не обяви независимост на автономната испанска област,

...
Президентът на Каталуния не обяви независимост на автономната испанска област,
Коментари Харесай

Пучдемон без ясен отговор за независимостта на Каталуния, иска нови преговори с Мадрид

Президентът на Каталуния не разгласи самостоятелност на самостоятелната испанска област, нито се отхвърли от настояването за такава. Карлос Пучдемон изпрати писмо до Мадрид, от което не става изрично ясно каква е позицията му, предават " Ройтерс " и Би Би Си.

Днес в 10 ч. локално време изтече крайният период, който испанското държавно управление даде на Пучдемон да разгласи позицията си. Премиерът Мариано Харой даде да се разбере, че оповестяване на самостоятелност би довело до отнемането на самостоятелния статут на региона.

Вместо да отговори, каталунският водач изиска през днешния ден в писмото си провеждането на договаряния през идващите два месеца.

Миналата седмица той заявява самостоятелност след противоречивия референдум, само че мигновено добави, че желае диалози с Мадрид.

Испанският правосъден министър Рафаел Катала съобщи през днешния ден, че отговорът от Пучдемон към ултиматума на Мадрид е " недействителен ", тъй като писмото не обяснява позицията му, съобщи испанската новинарска организация Efe, представена от Би Би Си.

Смята се, че в този момент испанското държавно управление ще даде нов период на Пучдемон - до четвъртък, с цел да се откаже от оповестяването на самостоятелност и в противоположен случай ще предприеме стъпки по отнемането на самостоятелния статут, като наложи директно ръководство на Каталуния.

Обявеният за противозаконен от Конституционния съд на Испания референдум за независимостта на региона се организира на 1 октомври при безредици и принуждение. 90% желаеха отделянето от Испания, само че изборната интензивност беше единствено 43%.

Писмото

В писмото до испанския министър-председател Пучдемон написа, че " прекъсването на политическия мандат, даден на референдума на 1 октомври, демонстрира нашата твърда воля да намерим решение, а не да се противопоставяме ".

" През идващите два месеца нашата съществена цел ще бъде да възстановим разговора "  - написа още каталунският водач, призовавайки за среща колкото се може по-скоро.

" Нека не разрешаваме на обстановката да се утежнява. Убеден съм, че с благосклонност, различаване на казуса и намерено изправяне пред него можем да намерим пътя към решаването му. "

Член 155 от конституцията на страната позволява на държавното управление да наложи директно ръководство в рецесии. Той в никакъв случай не е бил прилаган в демократична Испания.

Около 4 000 служители на реда, които бяха изпратени в Каталуния по време на рецесията, остават там от деня на референдума до момента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР