Президентът на Израел Реувен Ривлин обяви, че в неделя ще

...
Президентът на Израел Реувен Ривлин обяви, че в неделя ще
Коментари Харесай

Израелският президент започва консултации за коалиционен кабинет

Президентът на Израел Реувен Ривлин разгласи, че в неделя ще стартира съвещания с партиите, влезнали в Народното събрание. Очаква се консултациите да продължат два дни. Те са първа крачка към сформирането на ново държавно управление след изборите тази седмица, заяви Асошиейтед прес.

Парламентарните избори не излъчиха победител от двамата съществени кандидати. Центристите от „ Синьо и бяло”, предвождани от някогашния пълководец на генералния щаб Бени Ганц взимат сред 32 и 34 места в 120-местния парламент. Десните от „ Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху ще имат от 31 до 33 места. В досегашния парламент двете обединения имаха по 35 депутати. На трето място е Обединената арабска листа, която досега разполага с 13 депутатски мандата. Лидерът на светската, националистическа партия „ Нашият дом Израел” Авигдор Либерман евентуално ще се окаже ключът към властта, получавайки сред 8 и 10 места. Либерман към този момент сподели, че ще търси присъединяване в бъдещето държавно управление. Двете религиозни партии ШАС и Обединен юдаизъм на тората към този момент имат надлежно 9 и 8 места, десният блок "Ямина " на някогашния правосъден министър Аелет Шакед - 7, блокът от леви партии - 6, "Демократическият съюз " - пет места.

Бени Ганц съобщи, че ще поддържа държавно управление, само че единствено в случай че той бъде министър председател. Опозиционерът изрично отхвърля да влезе в коалиция с досегашния министър- ръководител Бенямин Нетаняху, който може да бъде съден за корупция.

Нетаняху изрази удивление от решението на Ганц и акцентира, че все пак остава подготвен да води договаряния.

"Бях сюрпризиран и отчаян от обстоятелството, че досега Бени Ганц продължава да отхвърля апела ми да се срещнем. Ганц, предлагането ми за среща остава. Обществеността чака това от нас ", написа Нетаняху в Туитър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР