Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас каза, че отборите

...
Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас каза, че отборите
Коментари Харесай

Президентът на Ла Лига: Англичаните унищожават футбола, използват финансов допинг

Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас сподели, че тимовете в британската Висшата лига са " финансово допингирани ", откакто похарчиха рекордните 1 милиард $ през януарския трансферен прозорец и изпревариха останалите от петте огромни шампионати на Европа с съвсем четири към едно, заяви Ройтерс.

Според Тебас тимовете в елитната дивизия на британския футбол вършат загуби за милиони долари и УЕФА би трябвало да се намеси, с цел да наложи разпоредбите за финансов феърплей.

" Четем за мощта на Висшата лига, само че това е състезание, основано на многомилионни загуби на клубовете, защото постоянните им доходи не покриват харчовете. Повечето от тези клубове са " финансово допингирани ", написа Тебас в Туитър.

" В Ла Лига това, което търсим, е клубовете да харчат това, което могат да генерират като доход независимо. На акционерите е разрешено да поддържат финансово в границите на избрани граници ", добави корпоративният шеф на Ла Лига Хавиер Гомес.

" Във Висшата лига е противоположното. До юни 2021 година Премиършип и Чемпиъншип са изгубили 3,28 милиарда $, до момента в който испанската Ла Лига загуби 250 милиона евро. През същия интервал акционерите на Висшата лига и Чемпиъншип вложиха 3,5 милиарда евро, в Испания влагат 450 милиона евро.

" Те допингират клубовете, инжектират пари, които не са генерирани от клубовете. Това излага на риск жизнеспособността на един клуб, когато този акционер напусне. Според нас това е машинация, тъй като повлича надолу останалите лиги ", сподели още Гомес.

Гомес добави, че испанското състезание ще се бори за това УЕФА да ограничи акционерите и да глоби клубовете, без значение от коя лига или страна са.

Говорител на Висшата лига сподели пред Ройтерс, че данните, изнесени от Ла Лига, не са правилни и през въпросния интервал загубите са били към 1 милиард паунда (1,24 милиарда долара), породени основно от експлоадирането на пандемията от КОВИД-19, като инжектираният капитал възлиза на 1,6 милиарда паунда.

В допълнение, представителят на лигата сподели, че са обезпечени 10,5 милиарда паунда доходи от реклами и тв права за идващите три сезона и клубовете, които се придържат към разпоредбите на УЕФА, демонстрират дълготрайна облага.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР