Президентът на Иран Масуд Пезешкиан приветства решителния отговор срещу агресията

...
Президентът на Иран Масуд Пезешкиан приветства решителния отговор срещу агресията
Коментари Харесай

Президентът на Иран: Ракетното нападение е отговор на агресията на Израел

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан приветства " решителния отговор против експанзията " на Израел след иранската ракетна офанзива против Тел Авив като ответна реакция на убийствата на ръководителите на проиранските придвижвания " Хамас " и " Хизбула ", съобщи Франс прес.

" В сходство с законните права и за да (се установи) мир и сигурност в Иран и района, беше даден съдбоносен отговор на експанзията на ционисткия режим ", съобщи Пезешкиан в обществената мреж а " Екс ", призовавайки " да не се влиза в спор с Иран ". Вчера Техеран изстреля залп от ракети против Израел в отговор на убийството на няколко водачи на въоръжени групировки, свързани с Иран.

Иранският външен министър Абас Аракчи съобщи в платформата " Екс ", че Иран е упражнил правото си на самозащита според член 51 от Устава на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс. Иран упражни правото си на самоотбрана против Израел и акцията му завърши, в случай че " израелският режим не реши да провокира по-нататъшни ответни дейности ", съобщи Аракчи в обява си. Министърът означи, че Иран е пристъпил към дейности против Израел, откакто е показал голяма въздържаност, с цел да даде опция за прекъсване на огъня в линията Газа. " Акцията ни завърши, в случай че израелският режим не реши да предизвика още ответни ограничения. В този случай нашият отговор ще бъде по-твърд и по-мощен ", добави Аракчи.

По-рано иранското външно министерство прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме " смислени дейности " за попречване на заканите за районния мир и сигурност.

Въоръжените сили на Иран обявиха в това време, че ще нападат " базите и ползите " на поддръжниците на Израел в района, в случай че те се намесят непосредствено против Техеран, и прибавиха, че всяко ответно деяние от страна на Израел на ракетното нахлуване ще докара до " големи опустошения " на израелска инфраструктура, съобщи Ройтерс.

Иран изстреля снощи най-малко 180 ракети против Израел - най-новата от поредност ескалиращи офанзиви в дългогодишния спор сред Израел и Иран и арабски му съдружници, който заплашва да тласне Близкия изток към районна война, показва Асошиейтед прес.

Иранската държавна телевизия излъчи фрагменти от градовете Арак, Кум и столицата Техеран, на които хора честваха след иранското ракетно нахлуване против Израел. Някои от тях викаха " Аллах е популярен! ", " Смърт за Америка " и " Смърт за Израел ".

Палестинското придвижване " Хамас " също приветства днешните ирански удари, предприети като възмездие против убийствата на неговия водач Исмаил Хания, на водача на ливанското шиитско придвижване „ Хизбула “ Хасан Насрала, както и това на бригаден военачалник Абас Нилфорушан от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война.

Иран затвори въздушното пространство над Техеран, откакто във вторник вечерта изстреля ракети по Израел, съобщи ДПА, като се базира на иранска медия. Полетите на столичното летище са анулирани до 10 ч. сутринта (07 ч. по Гринуич) през днешния ден, заяви осведомителната организация ИСНА, като се базира на представител на летището.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР