Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в понеделник, че за

...
Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в понеделник, че за
Коментари Харесай

За пръв път в историята си Иран обогатява уран до 63%

Президентът на Иран Хасан Рухани съобщи в понеделник, че за първи път в историята на страната Техеран е обогатил уран до 63%. Това се случва в миг на застрой на договарянията във Виена по отношение на възобновяване на иранското нуклеарно съглашение, съобщи БНР.

Рухани разяснява нуклеарните вероятности на Иран, заявявайки, че страната търси нуклеарни технологии за вътрешната си промишленост и са увеличение на личните си благоприятни условия с нови технологии. Освен това той сподели, че обогатяването на урана е " за потребностите на страната ни в здравната и енергийната промишленост ", потвърждавайки, че това се прави с изцяло мирни цели и че Иран няма желание да основава нуклеарни оръжия.

По време на договаряния във Виена през миналия уикенд от носно нуклеарната стратегия на страната, членовете на иранската делегация означиха, че евентуално ще са нужни нови кръгове от договаряния, само че Рухани съобщи в понеделник, че Иран не желае напрежение, само че неговата страна " няма да се поддаде на силите на агресора ". В събота заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арачи пък съобщи, че не има вяра, че по време на новия кръг от договаряния във Виена през уикенда ще бъде реализирано " дефинитивно умозаключение " за бъдещето на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) от 2015 година, прочут като иранска нуклеарна договорка.

Аракчи означи, че има вяра, че делегациите ще би трябвало да се върнат в своите страни за разискване, преди да се върнат за " най-малко " още един кръг от договаряния. " Ние не си слагаме цели за това какъв брой дълго ще продължат диалозите, ние ще продължим да приказваме, до момента в който забележим, че е належащо за нас да реализираме нашите оптимални цели. Няма да губим време или да оставим другите да губят времето си по този въпрос ", добави той, само че уточни, че колкото по-скоро бъде реализирано съглашение, толкоз по-добре.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР