Президентът на Иран Хасан Рохани пристигна на тридневно посещение в

...
Президентът на Иран Хасан Рохани пристигна на тридневно посещение в
Коментари Харесай

Иранският президент Рохани е на тридневна визита в Ирак

Президентът на Иран Хасан Рохани дойде на тридневно посещаване в Ирак - първото, откогато пристигна на власт през 2013 година, предадоха международните организации. Той е придружаван от високопоставени ирански политици и от бизнес делегация.

Веднага откакто беше посрещнат с почести на летището в Багдад, Рохани посети храма на Имам Кадим, седмия от 12-те духовници, почитани от шиитите по света.

Преди да отпътува за Багдад Рохани акцентира, че връзката сред Иран и Ирак е специфична и не може да се съпоставя с връзките сред Ирак и Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

"Ние подкрепяхме иракския народ в доста сложни дни и в този момент, в тези дни на мир и на сигурност, ние сме към момента на негова страна ", съобщи иранският президент, имайки поради поддръжката на Техеран за иракските управляващи в битката им с "Ислямска страна ".

На срещата си с иракския президент Бархам Салих Рохани прикани да се укрепят и развият двустранните връзки.

"Един постоянен Ирак ще докара до непоклатимост за целия район ", сподели Рохани.

Салих благодари на Иран за поддръжката му и съобщи, че има шанс да е негов комшия. Той сподели, че централното местонахождение на Багдад му придава значение при решаването на районни проблеми и благодари на Иран за поддръжката му по време на битката на Ирак против ИД.

"Постигнатата победа против групировката ИД в Ирак беше значима и голяма победа, само че е непълна, тъй като изкореняването на тази болна, изкривена идеология изисква по-трайни районни старания и съдействие ", сподели президентът на Ирак.

Рохани беседва и с иракския министър председател Адел Абдел Махди, с който разиска политическите и комерсиалните връзки, изключително в енергийния бранш.

Търговският продан сред двете страни възлиза на 12 милиарда $ годишно, като салдото е в интерес на Иран, който изнася доста артикули, в това число енергийни, в Ирак. Рохани разгласи, че си слага за цел обменът да доближи 20 милиарда $.

По време на тридневната аудиенция на Рохани ще бъдат подписани редица съглашения в превоза, енергетиката, земеделието, промишлеността и опазването на здравето, заяви държавната организация ИРНА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР