Президентът на Иран днес предупреди, че международните инспектори трябва да

...
Президентът на Иран днес предупреди, че международните инспектори трябва да
Коментари Харесай

Техеран: Ядрената сделка не може да бъде възстановена, ако разследването на МААЕ срещу Иран продължи

Президентът на Иран през днешния ден предизвести, че интернационалните инспектори би трябвало да прекратят своето следствие на изкуствено основани уранови частици, открити в недекларирани обекти в страната, като част от каквато и да било пътна карта за възобновяване на нуклеарната договорка на Техеран със международните сили, съобщи Асошиейтед прес.

На конференция във връзка една година, откогато встъпи в служба, Ебрахим Раиси също по този начин насочи закани против Израел и се опита да звучи оптимистично на фона на срутва на иранската стопанска система и валута под тежестта на интернационалните наказания.

Въпреки интернационалното внимание, привличано от тематиката за нуклеарната договорка, диалозите по която висят на косъм във Виена, Раиси приказва в продължение на повече от час, преди да спомене договарянията, отбелязва АП. Техеран и Вашингтон през последните седмици си размениха писмени отговори по отношение на детайлности по пътната карта, която би могла да докара до отпадане на глобите против Иран, който в подмяна на това би лимитирал своята бързо напредваща нуклеарна стратегия.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) от години се пробва да получи отговори от Иран на въпроси за изкуствено основани уранови частици, открити в необявени обекти в страната. Разузнавателни организации от Съединени американски щати, западни страни и МААЕ настояват, че в Иран е работила проведена стратегия за нуклеарни оръжия до 2003 година. Ислямската република от дълго време отхвърля, че се пробва да се снабди с нуклеарни оръжия.

Като страна членка на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия Иран е задължен да изясни радиоактивните следи и да даде уверения, те не са били употребявани в стратегия за разработка на нуклеарни оръжия. Ислямската република беше разкритикувана от управителния съвет на МААЕ през юни, защото не отговори на въпроси за обектите по задоволителен за инспекторите метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР