Президентът на ИМЕМО E.M. Примаков на Руската академия на науките

...
Президентът на ИМЕМО E.M. Примаков на Руската академия на науките
Коментари Харесай

Академик Александър Динкин: Войната между Китай и САЩ ще зависи от Русия

Президентът на ИМЕМО „ E.M. Примаков " на Руската академия на науките Александър Динкин приказва за това по какъв начин се трансформира международният ред

Ако нямаше нуклеарно оръжие, тогава най-вероятно Третата международна война сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати щеше да бъде неизбежна

Президентът на Националния проучвателен институт по международна стопанска система и интернационалните връзки „ E.M. Примаков “ на Руската академия на науките - Александър Динкин гостува на Радио Комсомолская истина и приказва за това по какъв начин се трансформира международният ред и какво място може да заеме Русия в новата система на интернационалните връзки.

ЕДНОПОЛЯРНИЯТ СВЯТ ПРИКЛЮЧИ НА 24 ФЕВРУАРИ

- Александър Александрович, в действителност ли остарелият международен ред потъна в предишното и какъв беше той?

- Не се колебая, че на 24 февруари 2022 година еднополюсният международен ред дефинитивно завърши. И съществуваше, релативно казано, от 1991 година...

- Тоест от разпадането на Съюза.

- И разпадането на Варшавския контракт.

- Кой го направи?

- Историята. След Втората международна война живеехме в по този начин наречения Ялтенско - Потсдамски международен ред. Създаден е от Тримата огромни спечелили във войната - Съветския съюз, Съединени американски щати и Англия. Франция и Китай също бяха включени измежду петте сили, които бяха създатели на новия международен ред.

Но когато започнаха трагичните събития в Съветския съюз и когато ние изтеглихме войските си от Германия, само че американците не се изтеглиха, явно настъпи различен, еднополюсен международен ред.

В тези години доста велики страни имаха своите заблуди. Погрешното разбиране на Русия беше, че сякаш можем да се присъединим към институциите на Запада, като запазим самостоятелност по въпросите на защитата и сигурността.

Съединените щати бяха в заблудата, че е настъпил краят на историята, Русия вечно е напуснала кръга на великите сили и икономическите промени в Китай неизбежно ще доведат до политически плурализъм в тази страна.

Китайците имаха неправилното разбиране, че фантастичният стопански напредък от последните 40 години ще им разреши релативно елементарно и безболезнено да заменят Съединените щати като водеща международна мощ. Сега виждаме, че всичко това не се сбъдна.

КИТАЙ НАИСТИНА съдебна експертиза НУЖДАЕ ОТ СИЛЕН ТИЛ

В кой миг хегемонията на Америка стартира да понижава?

- Хронологично е мъчно да се дефинира тази точка. Но това е моментът, в който осъзнаха големия напредък на китайската стопанска система. Китай се трансформира в главния бенефициент на концепцията за глобализация, която беше въведена по света от американците. И когато видяха, че Китай не мисли да трансформира политическата си система, тогава настъпи този толкоз трогателен миг. Предчувствие за конфликта на две суперсили.

- Но не е наложително този конфликт да е боен? В последна сметка борбата сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати приключи без директен спор.

- Прав сте, само че това се дължеше на обстоятелството, че имаше стратегически паритет, който беше реализиран от Съветския съюз с чудовищни старания. Карибската рецесия сподели, че страните и в най-тежка обстановка не желаят нуклеарна война.

- Ако нямаше нуклеарно оръжие, тогава, най-вероятно, Третата международна война сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати би била неизбежна.

- Мисля, че да.

- На мястото на Съюз на съветските социалистически републики в този момент е Китай. Накъде върви светът? Към Третата международна война или към Втората студена война?

- В доста връзки зависи от Русия. Можем да играем балансираща роля сред Китай и Съединените щати и можем изцяло да застанем на страната на Китай. Днес китайците по никакъв метод, от моя позиция, не могат да позволен понижаване на ролята на Русия. Те ще реализиран нуклеарен паритет с американците едвам след 10 години. Със сигурност имат потребност от мощен гръб.

КИСИНДЖЪР НАРЕЧЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ОБАМА " ПОДВОДНА ЛОДКА "

- Наскоро целият свят означи 100-годишнината на Хенри Кисинджър, патриархът на американската дипломация. Той е много песимистичен към американските опити в този момент да постановат волята си, без да влизат в полемики с Русия. Съгласни ли сте с неговата позиция?

- Хенри Кисинджър е специалист номер едно, от международна класа, измежду живеещите през днешния ден. Естествено, той показва ползите на Съединени американски щати, той е родолюбец на страната си, той се е прегръщал с нашите бойци на Елба. Неговото мнение, съгласно мен, е авторитетно. Трябва да го изслушаме деликатно и с разбирането, че преди всичко за него са дълготрайните ползи на Щатите, които доста хора в администрацията на сегашния президент на Съединени американски щати не виждат.

Той към този момент е от „ другата страна на положителното и злото “, той не живее със идващите избори, пред него е вечността. Следователно той има право да приказва каквото мисли. Знаете ли, виждах Кисинджър понякога. Той беше извънредно неудовлетворен от администрацията на Обама, наричайки я „ подводница “. Той сподели: " Изпращам им бележките си, само че в никакъв случай не получавам отговор. "

- Все отново ни следва многополюсен или биполярен свят, където сферите на въздействие ще бъдат разграничени сред Китай и Съединени американски щати? Според мен това са две огромни разлики.

- Ако вземем северното полукълбо, тогава сме в обстановка на тежка биполярност. Днес в действителност сме в положение на хибридна война и влиза в деяние следната логичност – който не е с нас, той е срещу нас. Но имам вяра, че след 10 години ще пристигна един полицентричен свят. Не одобрявам думата „ многополюсен “, тъй като може да има единствено два полюса.

ИНДИЯ ПРИТЕЖАВА ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ

- Напоследък влезе в послание още един термин - Глобален юг. Смята се, че неин водач е Индия. Може би ще стане третият център на света?

- Мисля, че да. На юг това е най-мощната мощ, която през 2027 година ще стане третата по икономическа мощност. По население към този момент е преди всичко. Ето за какво е естествено доста страни да изберат индийската външна политика като модел за подражателство. Това е модел на необвързаност с всевъзможни полюси. Днес Индия се готви за софтуерен пробив. Те преквалифицират съвсем 300 милионадуши.

Това е голяма инвестиция в човешки капитал. За множеството индийци британският е вторият им език. Имат страхотни медикаменти. Сега поставят старания да цифровизират всичко. И за тях това е доста значимо. Защото инфраструктурата в Индия към момента изостава. Така че тази страна е доста забавна и има огромен капацитет. Американците през днешния ден даже излизат от кожата си, с цел да създадат Индия собствен съдружник.

- Манталитетът и философията на Китай и Индия не са толкоз нападателни, колкото на Запад. В своята история тези страни не са воювали толкоз доста, колкото същите страни или Англия. Но няма ли това да изиграе жестока смешка на водачите на Изтока и Юга?

- Сега китайската дипломация се пробва да усили своята настъпателност. Но в действителност и Англия, и Франция бяха колониални сили и Съединените щати може би не са завладявали толкоз доста територии, само че те уголемяват и постановат своите полезности, своето законодателство върху външния свят. Китайците не са такива. Китайците не се стремят да наложат конфуцианството в, да речем, Канада. От тази позиция и Китай, и Индия са по-малко нападателни, по-малко експанзионистични.

- Като цяло хегемонията на Запада на планетата не е от началото на света, а единствено през последните 300 година Преди това Китай, Индия и ислямският свят бяха не по-малко стопански развити, не по-малко новаторски. Може ли през днешния ден центърът на международната цивилизация още веднъж да се реалокира на изток?

- Ще отговоря позитивно на въпроса ви, в случай че Китай стане единствения или най-малко водещия международен водач в технологиите през идващите 10-15 години. Засега има доста предпоставки за това. Но към този момент това не е по този начин. Някога Китай е бил водач в нововъведенията в своята история. Спомнете си за коприната, барута, компаса, хартията, порцелана. След това всичко някак изчезна. Този тип новаторско водачество е доста значимо. То се отразява във военно предимство и мощност.

НИЕ съдебномедицинска експертиза САМОДОСТАТЪЧНА СЕВЕРНА ДЪРЖАВА

По време на визитата си в Москва през март, Си Дзинпин сподели на Владимир Путин: " Сега вървят промени, които светът не е виждал от 100 години. "

- Има една китайска сентенция: " Колкото по-интересно е времето за един историк, толкоз по-тъжно е за съвременниците. " Трябва обаче да живеем и да вървим напред.

- Каква би трябвало да бъде тактиката на Русия в изискванията на възходяща неустановеност?

- Първо, в украинския спор Русия може единствено да завоюва. Тук обаче въпросът за времето е доста значим. Тази история се гледа и в Тбилиси, и в Баку, и в Ереван. И даже в Минск.

Второто е подемът на стопанската система. Смятам, че пандемията беше стрес тест за нашата стопанска система. Това беше петата рецесия в новата история на Русия. И ние преминахме през тази пандемична рецесия по-леко спрямо предходните четири. Това допуска, че към този момент сме подобрили качеството на държавното контролиране и антицикличните, антикризисни бизнес тактики и хората към този момент са се обучили да живеят в пазарна стопанска система. Ние сме самодостатъчни във връзка с сила, храна и първични материали. Имаме висококвалифицирана работна мощ спрямо други страни. Вече се самоиздържаме. Ние би трябвало да се възприемаме точно като такава самодостатъчна северна страна, уверена в своите сили.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР