Президентът на Харвард“ Клодин Гей се извини за противоречивите си

...
Президентът на Харвард“ Клодин Гей се извини за противоречивите си
Коментари Харесай

Ректорът на Харвард се извини за противоречивите си изказвания по време на изслушването в Конгреса

Президентът на „ Харвард “ Клодин Гей се извини за спорните си изявления по време на чуване в Конгреса по отношение на разпространяващия се антисемитизъм в три унивеситета от Бръшляновата лига.

Във вторник Гей, дружно с Елизабет Магил от Пенсилванския университет и Сали Корнблут от Масачузетския софтуерен институт, скандализираха с отхвърли си да отговорят на според университетската политика.

Тримата ректори не дадоха безапелационен позитивен или негативен отговор, а обясниха - по друг метод, само че с съвсем едни и същи думи, че това зависи от " подтекста ".

" Съжалявам ", споделя в този момент Гей в изявление за студентския вестник The Crimson, представена от BBC.

" Думите са от голяма важност. Когато думите усилват страданието и болката, не знам по какъв начин бихте могли да изпитате нещо друго с изключение на страдание ", добави тя.

В изявлението Гей декларира, че е " попаднала в обстановка, която в този миг се е трансформирала в продължителна замяна на отзиви по отношение на политики и процедури ".

Това е вторият път, в който първият негър президент на „ Харвард “ се пробва да обясни свои думи, провокирали национално отвращение.

През октомври след нападението на " Хамас " в Израел точно най-старото висше образователно заведение попадна в окото на бурята. Тогава пропалестински студентски групи в университета подписаха декларация, в която твърдяха, че израелската контраатака е " геноцид ".

Действията им провокираха остра реакция измежду няколко от най-големите компании, които настояха имената на подписалите се да бъдат оповестени от управлението на университета. Красноречива беше реакцията на управата на „ Харвард “.

Клодин Гей отхвърли апелите да разкрие и накаже студентите за декларацията, в която афишират израелското държавно управление за „ напълно отговорно “ за насилието.

" Това, което трябваше да направя в този миг, беше да се върна към моето верую, а точно, че апелите за принуждение против нашата еврейска общественост - заканите към нашите еврейски студенти - нямат място в " Харвард " и не могат да останат без последици ", споделя Гей в изявлението си за Harvard Crimson.

Извинението ѝ, сходно на това на сътрудника ѝ Магил, не успокои множеството възмутени жители, които от дни упорстват за оставката на трите ректора.

Harvard Hillel, еврейска университетска организация, съобщи във вторник, че показанията на Гей " слагат под въпрос способността ѝ да пази еврейските студенти в кампуса на „ Харвард ". "

Равинът Дейвид Уолп, който единствено преди седмици се причисли към консултативната група на „ Харвард “ за битка с антисемитизма, подаде оставка, базирайки се на " мъчително несъответстващите показания " на президента на университета.

„ През последните години тези висши учебни заведения се оповестиха срещу расизма, само че се отдръпнаха към " транспарантно лицемерна " отбрана на свободата на словото по по-спорни въпроси “, споделя различен равин, на имен Волпе, представен от английската медия.

На този декор американският Конгрес разгласи, че стартира следствие против ректорите на трите образователни заведения след провокиралото вълна от неодобрение тяхно чуване измежду комисията по образованието в Камарата на представителите в Съединени американски щати.

В същото време стана ясно, че огромен донор на Университета на Пенсилвания отдръпва безплатна помощ в размер на 100 млн. $ след спорната изява на ректора на висшето образователно заведение Елизабет Магил пред Конгреса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР