Президентът на Германски фонд Маршал на САЩ - GMF Хедър

...
Президентът на Германски фонд Маршал на САЩ - GMF Хедър
Коментари Харесай

Фонд Маршал пред Сената на САЩ: Изправете се, време е за игра до край на Запада

Президентът на Германски фонд Маршал на Съединени американски щати - GMF Хедър Конли разяснява световните провокации и тактика за сигурността пред комисията по въоръжените сили на Сената на Съединени американски щати. Каква би трябвало да бъде тактиката за национална сигурност на Съединени американски щати в миг, когато непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нахлу още веднъж в прилежаща страна без провокация и на 27 февруари, сложи нуклеарните си сили в положение на нараснала подготвеност.

Въпреки че признавам, че това чуване в началото е предопределено за оценка на тактиките за национална сигурност и национална защита на администрацията на Байдън, включвайки прегледите на нуклеарната позиция и противоракетната защита, Конли показва совите възгледи с комисията в този определящ стратегически миг.

" Исторически се провалихме "

Има сериозни дати, които ще запомним от позиция на националната сигурност на Съединени американски щати във връзка с трансатлантическите връзки: 4 април 1917 година, когато Съединени американски щати влизат в Първата международна война, война, почнала на 28 юли 1914 г.; 7 декември 1941 година, когато Съединени американски щати влизат във Втората международна война, война, която стартира на 1 септември 1939 г.; 12 март 1947 година, евентуално формалното начало на Студената война, когато президентът Труман афишира поддръжката на Съединени американски щати за Гърция и Турция, следвана от руската обсада на Западен Берлин и основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт - НАТО на 4 април 1949 г.; и несъмнено, 11 септември 2001 година, който преориентира тактиката на Съединени американски щати за повече от две десетилетия. С изключение на интервала 1947-1949 година, тези исторически дати бяха белязани от офанзива против Съединените щати след дълготрайно утежняване на геостратегическата среда.

За страдание през днешния ден би трябвало да прибавим нова дата към този лист: 24 февруари 2022 г.; денят, в който Русия стартира война в Европа, която целият свят следи по какъв начин се развива на нашите телевизионни екрани и телефони. Имаме фамилии, другари и сътрудници, които са почтените жертви на този спор. Вдъхновени сме от изключителната храброст и героичния национализъм на украинския народ, които също послужиха за наблягане на историческата празнина в политиката на Запада и неговата изразителност към постсъветското пространство.

Какво общо имат тези дати и първичното безучастие и реакция на Съединени американски щати? Предпочитаната позиция на Съединените щати е да гледат по какъв начин се разпростират провокациите на националната сигурност, вместо да реагират интензивно. Казваме си, че имаме други приоритети; че ние " знаем " по какъв начин ще се позволи проблемът; или че не визира в действителност ползите на Съединени американски щати... несъмнено, до момента в който не се случи. Въпреки че имаме може би най-голямата администрация за национална сигурност в света, за какво постоянно се оказваме сюрпризирани, неподготвени, мудни в отговор и се борим да защитим ползите си? Както неотдавна означи някогашният министър на защитата на Германия Крамп-Каренбауер по отношение на немската политика, " аз съм толкоз ядосана на нас самите, тъй като се провалихме исторически. Не сме подготвили нищо след Грузия, Крим и Донбас ".

В този сериозен миг ние не разполагаме с лукса на цялостна пост-мортем политика във връзка с политиката на Съединени американски щати по отношение на Русия и Европа. Но това, което тази огромна европейска война и смелостта на украинското държавно управление разкриха, са нашите трансатлантически стратегически недостатъци. За Съединените щати нашата горчива и нежна партийност, поредната президентска надменност, че Путин може да бъде ръководен или пренебрегнат, понижиха въздействието и наличието на Съединени американски щати в Европа през последните две десетилетия, дълбокото безпокойствие по отношение на потреблението и задачата на американската мощност и нашата геостратегическа визия, обвързвана единствено с един съперник, Китай. За Европа неналичието на готовност и подготвеност за защита, нейната упорита религия, че търговията и регулацията сами по себе си са подобаващи за епоха на стратегическа конкуренция, желанието й да бъде самостоятелна от Съединените щати, нейната политическа фрагментация и липса на единение също станаха изцяло ясни.

И до момента в който трансатлантическите политики бяха открити за незадоволителни и ние се оказахме съвсем прекомерно късно, с цел да осъзнаем мащаба на рецесията, този миг също разкри огромните мощни страни на нашите трансатлантически и транстихоокеански съюзи и способността на демократичните общества бързо да се движат вярно стратегически. Ето единствено няколко образеца:
През последните 72 часа немската икономическа политика и политика за сигурност по отношение на Русия бе изцяло изменена. Известно като die Zeitenwende или " повратна точка ", немското държавно управление към този момент се е заело да изразходва два % от своя Брутният вътрешен продукт за разноски за отбрана; разрешава на отбранителна помощ да отива към Украйна; инициира специфичен фонд за защита на стойност 100 милиарда евро; тя спря узаконяването на Северен поток 2 и разгласи възможна енергийна самостоятелност от Русия. Берлин преди малко се освободи от оковите на своята 70-годишна политика за Русия. През последните няколко дни Обединеното кралство най-сетне стана съществено във връзка с големите количества съветско злонамерено икономическо въздействие, което тече във вените на Лондон и стартира да подхваща стъпки за изкореняването му и " златните паспорти " за съветските олигарси в цяла Европа завършват. Неутрална Швейцария ще замрази съветски финансови активи на над 367 лица, всички глобени от Европейски Съюз предходната седмица, оставяйки настрани надълбоко вкоренената традиция на индиферентност. Италианското държавно управление прекрати всички институционални връзки с Москва, като италианско-руския бизнес комитет. ЕС се съгласи да избере SWIFT наказания и купува 500 милиона евро военно съоръжение за Украйна. Правителството на Турция евентуално ще блокира навлизането на съветски военни кораби в турските проливи и Босфора. НАТО задейства силите на НАТО за бързо реагиране. Официално " необвързана " и сътрудник на НАТО Швеция, нв прорез с нормата си от 1939 година да не изпраща оръжия на страни във въоръжен спор, в този момент ще изпраща военна помощ на Украйна, в това число противотанкови оръжия. Финландия също се съгласи да изпрати оръжия в Украйна. Но към момента има доста работа... до момента в който Унгария не пречи на глобите на Европейски Съюз и дейностите на НАТО, тя няма да изпрати оръжия в Украйна и стопира прекосяването на оръжия през Унгария.
С други думи, както сме правили в предишното, с доста късно постигане до всички тези изводи, ние можем и ще отговорим сполучливо на властническите лица, които нарушават суверенитета и териториалната целокупност на своите съседи, без значение дали това е в Европа, Близкия изток или Индо-Тихоокеанския район.

Противници на Съединени американски щати: Само Китай или и Китай, и Русия?

И по този начин, какво значи този геостратегически миг за бъдещите Национална тактика за сигурност (НСС) и Национална тактика за защита (НСО)? Докато НСС от 2018 година инициира отклонението от битката с тероризма към стратегическата конкуренция с Китай и Русия, постоянно е имало имплицитно схващане, че Китай в действителност е единственият стратегически съперник, а Русия е второстепенна грижа. Европейските съдружници на Съединени американски щати сигурно чуха това обръщение мощно и ясно. Да, склонността на Кремъл да окупира и анексира територия на съседи бе надълбоко проблематична, неговата изборна интервенция, злонамерено въздействие и потребление на наемници и многократни нарушавания на договорите за надзор на въоръженията бяха мощно притеснителни, само че това бе желанието на Китай за световно икономическо владичество, съпроводено от неговото военно наличие, неговите хегемонични стремежи в Индо-Тихоокеанския район и нарушаванията на човешките права, които трансфораха Китай в единствената опасност за Съединените щати.

Паметтта на Съединени американски щати от Студената война и техните затворени бюрократични структури не престават да насочват желанието на Вашингтон към един-единствен съперник. Докато предходните тактики за защита на Съединени американски щати изискваха от тях да се бият и да завоюват война на два театра, разширените военни качества на Съединени американски щати, техните провокации в готовността и две десетилетия, фокусирани върху напъните за битка с тероризма, подкрепяха метода " един съперник в даден миг ". За страдание светът, който желаеме, не е този, който имаме. Съединените щати имат два еднообразно дестабилизиращи и рискови съперника.

Китай, разказан като динамично предизвикателство, е дълготрайното стратегическо предизвикателство против световния стопански статут на Съединени американски щати. Но Русия, изпълнена с недоволства ревизионистка мощ, която неведнъж е разполагала армията си, с цел да възвърне обичайна си сфера на въздействие в Европа, в този момент се стреми да пренапише европейския ред за сигурност след Студената война, евентуално с нуклеарни оръжия, е най-сериозната заплаха през днешния ден. Политиката за сигурност на Съединени американски щати би трябвало да се приспособи към тази действителност, както и към обстоятелството, че на 4 февруари Русия и Китай се сплотиха дружно в динамично координиране против Съединените щати и техните съдружници. Нашите съперници сложиха завършек на нашата визия вместо нас: би трябвало да погледнем стратегически и Китай, и Русия, дружно.

Но до момента в който го вършим, не можем да изпускаме от взор мощните страни и преимуществата на Запада. Стратегическата отличителна линия на последните 30 години е, че Съединените щати не са имали стратегически съперник. Сега подтикната от такава конкуренция, аналитичната общественост за национална сигурност прекарва голямо количество време в детайлизиране на характерностите на съперниците, с цел да подтиква дейностите, само че има малко време за повишение на качествата и мощните страни на Съединените щати и техните съдружници в това съревнование.

С други думи, Западът е податлив да разисква своите недостатъци и мощните страни на своите противници; би трябвало да е противоположното. В непрекъснат реактивен режим по отношение на своите съперници, политическата аналитична общественост в никакъв случай не съумява да създаде самодеен или позитивен проект за това, което желае. Знаем какво търсят Русия и Китай в районен и световен проект, само че какво желаят Съединените щати и техните съдружници? И до момента в който ДНК на Америка е да остане безвредно прибрана сред трите океана, като се брои Северният ледовит океан и да се концентрира върху вътрешния фронт, този стратегически миг изисква изясненост на правилата и артикулация на нашия край както в непосредствен, по този начин и в дълготраен проект.

Всичко се промени, тъй че изправете се: Време е да се развие играта до завършек на Запада

Имаше голям брой писмени разбори и спекулации, отдадени на крайната игра на Русия в Украйна и евентуално отвън нея, разбираемо. Съществува възходящ риск Русия да " ескалира, с цел да деескалира " и да се опита да изиска мир със опасността от нуклеарни оръжия. Ето за какво, това е време за изясненост на нашата игра до край и нашите оперативни правила за бъдещето.

За да бъде ясно, войната в Украйна не е за НАТО, Европейския съюз или Съединените щати. Става въпрос за Русия и най-големия боязън на нейния водач - идването на независимост на избор за съветските жители, което ще заплаши властта на Путин и корумпираната власт на неговия вътрешен кръг. Този режим се отвращава от достолепието на личността и нейната дарба да показва свободно самостоятелните желания (не инцидентно Евромайданът 2013-2014 година бе наименуван Революция на достойнството). Същото може да се каже и за Китай, където на нито един китайски жител, стопански най-успешният и най-могъщият средностатистически жител, не е позволено да заплашва властта и желанията на Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия (ККП).

Тъй като демократичните държавни управления би трябвало да отговорят на своите жители, Москва и Пекин от дълго време признаха, че е доста по-лесно (и по-евтино) да се трансформират политиките на Запада посредством закупуване или злонамерено въздействие върху западните демократични институции, бизнеси и жители с преференциални предложения и големи пазари, с цел да завоюват поддържа. Кой се нуждае от самолетоносач, когато се купуват политически фигури и медийно пространство, както трагично откриха австралийските управляващи? И изчисленията на Пекин и Москва бяха значително правилни, до момента в който и двата режима не прекосиха значими граници, само че вредите за демокрацията към този момент бяха нанесени.

Вътрешната игра

Временната НСС на администрацията на Байдън вярно се концентрира върху положението и здравето на американската народна власт като основен бастион против съветската и китайската експанзия. Знаем мантрата: силну у дома; мощни в чужбина. Администрацията също по този начин разгласи, че битката с корупцията в този момент е от главен интерес за националната сигурност, само че вместо да преглежда битката против клептокрацията от позиция на националната сигурност, администрацията сложи тази работа значително в границите на своята година на деяние на срещата на върха за народна власт. Силно предлагам основен дирек на идващите НСС и НСО да разказват в детайли по какъв начин Съединените щати ще се отърват от враждебното злонамерено икономическо, дезинформационно и въздействие на непознати сътрудници и ще оказват помощ на съдружниците си в тази задача.

Агресивната война на Русия против Украйна даде на тази сериозна задача голям нов подтик, който би трябвало да бъде употребен и да напредне. Не можем дейно да се оправим с съветските и китайските военни и политически дейности, в случай че не почистим тяхното отрицателно въздействие от личната си страна. NDAA (Закон за позволение за национална отбрана) от 2020 година концептуално докара до условието на федералните реализатори с нужната бистрота, само че ние пожелаваме от цялото държавно управление използване на тази идея.

Да се надигнем с правила и мощ

От позиция на възобновена вътрешна мощ и понижено злонамерено въздействие, би трябвало самоуверено да мислим за доста подсилване както на трансатлантическите, по този начин и на индо-тихоокеанските демокрации стопански, военно и обществено, като в същото време поддържаме интензивно европейските и азиатските цивилен общества, които търсят път, който акцентира достолепието, вярата, демокрацията, отбраната на свободата, създаване на проспериращи стопански системи, както и гарантиране на бистрота и отчетност на държавното управление. Това звучи ли познато? Би трябвало: това са правилата на проекта Маршал, учредителния документ на НАТО и Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да представим тези правила за нова епоха, в която световните мрежи и връзки ще имат повече значение от йерархичните структури на властта от горната страна надолу.

В Европа започваме, като предоставяме на Украйна, Грузия и в случай че би трябвало, Молдова средства за отбрана против съветската експанзия и китайското въздействие. Заедно с нашите европейски съдружници, бюджетът за защита за 2023 финансова година би трябвало да поддържа забележителна военна помощ и обществена резистентност за тези страни в допълнение към великодушната поддръжка от Съединени американски щати през последната година. Трябва да създадем това в партньорство с НАТО и нашите европейски съдружници.

" Повратната точка " на немското държавно управление би трябвало неотложно да бъде подкрепена с огромни старания на Съединени американски щати за поддръжка на модернизацията на защитата на Германия в по-широк подтекст на НАТО. Съединените щати също би трябвало да продължат да вършат обилни вложения в отбранителните качества и оперативната съгласуемост на Букурещката деветка Б9 (Полша, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Унгария, България и Чехия). НАТО би трябвало да координира тясно с решението на Европейски Съюз да даде военно съоръжение на Украйна, с цел да избегне дублирането.

Въпреки че Съединените щати би трябвало мощно да се ангажират с Европа за бързото повишение на европейските отбранителни качества, те би трябвало да създадат това в границите на партньорството на НАТО и НАТО. В началото на 50-те години на предишния век въодушевената от Франция структура на Европейската отбранителна общественост в последна сметка бе отхвърлена от Франция. Трябва да помислим отначало по какъв начин да изградим европейски защитителен дирек вътре в НАТО. Сега задачата на НАТО също би трябвало да се насочи към съюзническа защита, а освен към въздържане и утешение. Русия ще остане мощно нестабилна над десетилетие.

В Индо-Тихоокеанския район партньорският ангажимент на НАТО и неговата идна стратегическа идея би трябвало ясно да дефинират целите на партньорствата на НАТО с Япония, Австралия, Индия и Южна Корея, които би трябвало да бъдат подкрепени от Съединените щати. Членовете на НАТО би трябвало да продължат рутинно да вземат участие във военни учения и учения за независимост на навигацията.

Присъствие на Съединени американски щати = Влияние на Съединени американски щати

Не имам вяра да е инцидентно, че когато Съединени американски щати извадиха последната си бойна бригада от Европа през 2014 година, Русия за първи път нахлу в Украйна и анексира Крим. Или когато Съединените щати изтеглиха силите си от Исландия и разпуснаха 2-ри флот, видяхме увеличение на интензивността на съветските подводници и въздушни нахлувания, налагащи нашето завръщане. Нашето световно наличие изпраща мощен сигнал за нашия ангажимент към интернационалния мир и сигурност и е един от основните стълбове, в които се ангажираме в интернационален проект, макар че в никакъв случай не би трябвало да се употребява като единствения дирек (в който за жалост се превърна). Когато изцяло се отстраним военно, по-вероятно е от нас да се наложи да се върнем на по-висока цена. Има разноски за това наличие, само че има и огромни благоприятни условия за прогрес в идеята на свободата и увеличение на просперитета.

Русия и Китай споделят устрема за унищожаване на Съединените щати от техните самодекларирани сфери на районно въздействие и оформяне на интернационалната система съгласно своите политически желания. Русия преди малко стартира война за реализиране на тази цел; Китай употребява композиция от икономическа война и военни мускули, с цел да реализира задачите си. Глобалната архитектура за сигурност - наред със постоянното дипломатическо, икономическо и гражданското присъединяване - с нарасналата сигурност и икономическо наличие на нашите европейски и индо-тихоокеански съдружници, взети дружно - са в основата на развиването на нови Съединени щати, положителна и самодейна световни тактика за ангажиране.

Знаем каква е нашата тактика за евроатлантическия и индо-тихоокеанския район. Както президент Джордж Буш сподели на 23 ноември 1989 година, само че аз трансформирам за днешните цели: Искам президентът Путин да знае тъкмо къде стоят Съединените щати. И дано бъда явен: Америка стои със свободата и демокрацията.

За толкоз доста от тези 70 години пробата на западната решителност, съревнованието сред свободните и несвободните, е символизирано от острови на вярата: Украйна, Грузия, Молдова, Тайван.

През 40-те години на предишния век Западен Берлин остава свободен, тъй като Хари Труман сподели: " Ръцете долу ". През 60-те години на предишния век жителите на Западния Берлин се зарадваха, когато Джон Ф. Кенеди сподели: " Аз съм берлинчанин ". През 70-те години на предишния век президентите Никсън, Форд и Картър заставаха с Берлин, заставайки с НАТО. А през 80-те години на предишния век Роналд Рейгън отиде в Берлин, с цел да каже: " Разрушете тази стена ".

Някак си загубихме нашия стратегически и двупартиен път през последните 30 години. Украинският народ ни припомня, че всички ние сме украинци сега. Трябва единствено да имаме храброст, като Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР