Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската

...
Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската
Коментари Харесай

Президентът на Германия отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

Президентът на Германия означи 30 години от рухването на Берлинската стена на гала в наличието на канцлерката Ангела Меркел и държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, предадоха " Ройтерс " и ТАСС.

В речта си Щайнмайер благодари на някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, на управляващите на Съединени американски щати и на жителите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част. Падането й през 1989 година бе последвано година по-късно от обединяването на Федерална Република Германия и Германска демократична република.

" Без огромната поддръжка от Вашингтон, само че и без смелите и човечни решения на Михаил Горбачов в Москва историята нямаше да е толкоз щастлива и нещата нямаше да преминат толкоз спокойно. Не сме не запомнили това и няма да го забравим ", съобщи Щайнмайер на гала при улица " Бернауер ", където е съхранена част от стената.
Германският президент също съобщи, че Берлинската стена е нямало да падне без поддръжката на жителите на Будапеща, Познан, Варшава, Гданск и Краков и събитията в Прага и Братислава. " Унгария, Полша, Чехия и Словакия извоюваха своята независимост и сложиха завършек на разделянето на континента. Свободата на Европа е тяхна заслуга. Без смелостта и волята за независимост на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединяването на Германия нямаше да са вероятни ", съобщи Щайнмайер.

Щайнмайер обаче уточни, че рухването на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година и краят на Желязната завеса сред Изтока и Запада не бележат " края на историята ", както твърди американския историк Франсис Фукуяма. Борбата на политическите системи продължава и бъдещето е по-неясно от всеки път, съобщи той.

Ето за какво Германия и европейските й съдружници би трябвало всеки ден да се борят за една мирна и обединена Европа и всяка страна би трябвало да даде своя принос в превъзмогването на различията, съобщи Щайнмайер.

Германският президент дружно с сътрудниците си от Полша, Унгария, Чехия и Словакия поставиха рози в междина в останките на стената.

Кулминацията на днешните празнувания в Берлин ще бъде концерт тази вечер при Бранденбургската врата с оркестъра на Берлинската държавна шапка под диригентството на Даниел Баренбойм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР