Президентът на Франция Еманюел Макрон вероятно ще загуби абсолютното си

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон вероятно ще загуби абсолютното си
Коментари Харесай

Макрон остава без абсолютно мнозинство в парламента

Президентът на Франция Еманюел Макрон евентуално ще загуби безспорното си болшинство в Националното заседание и контрола върху програмата си за промени, демонстрират първите прогнози на четирима социолози, представени от международните осведомителни организации. Партията на Макрон " Възраждане " ще получи най-вече места в Народното събрание, сочат изследванията.

На второ място е левият блок Nupes, управляван от твърдия ляв деец Жан-Люк Меланшон. Отделни прогнози на социологическата организация Ifop, OpinionWay, Elabe и Ipsos демонстрират, че алиансът на Макрон печели 200-260 места, а Nupes - 149-200. Левицата не съумява да завоюва болшинство, само че е лишила алиансът на Макрон от неговото, като се трансформира в най-големия опозиционен блок във френския парламент.

Крайнодясната партия на Марин льо Пен евентуално ще завоюва към 100 места в Националното заседание, което би било най-хубавият ѝ резултат до момента.
Прагът за безусловно болшинство е 289 места в долната камара, а прогнозите на социолозите са, че тази граница няма да бъде достигната от Макрон и съдружниците му. Това ще провокира интервал на политическа неустановеност, който ще изисква известна степен на шерване на властта сред партиите – нещо, което не се е случвало от десетилетия, и договаряния с останалите партии за всяка обособена законодателна смяна. Вариант пред " Възраждане " е също по този начин да търси съюз с Les Republicains.

Има действителен риск и от политическа парализа и повторни избори. Рашида Дати от консервативната партия Les Republicains дефинира предстоящите резултати от вота като " горчив неуспех " за президента и добавя, че той би трябвало да уточни нов министър председател.

" Арогантността на Еманюел Макрон, презрението му към французите... го направиха президент на малцинството ", разяснява Джордан Барела от крайнодясната Национална партия на Марин льо Пен. От лагера на Макрон Габриел Атал разяснява пред телевизия TF1: " Никой не е спечелил ". Говорителят на държавното управление Оливия Грегоар показва, че резултатите са разочароващи, само че отбелязва, че алиансът към момента е най-голямата група в Народното събрание.

Според разнообразни екзитполове някогашният ръководител на Националното заседание Ришар Феран е изгубил мястото си в Народното събрание. Министърът на опазването на здравето Брижит Бургиньон също не е избрана отново. Способността на френския президент да реализира промени оттук насетне ще зависи от умеенето му да сплоти умерените депутати отвън своя алианс отдясно и отляво зад законодателната си стратегия.

Еманюел Макрон стана през април първият френски президент от две десетилетия, който завоюва втори мандат. Той ръководи обаче надълбоко разграничена страна, където поддръжката за популистките партии отдясно и отляво пораства.

Алиансът Nupes на Меланшон организира акция, в която прикани за заледяване на цените на главните артикули, намаление на възрастта за пенсиониране и въвеждане на възбрана фирмите, които заплащат дивиденти, да уволняват служащи. Меленшон също приканва за непокорство по отношение на Европейския съюз.

Политическите съдружници на Макрон дефинират Меланшон като " злокобен пропагандатор ", който ще съсипе Франция, и се присмиват на икономическата му стратегия, която съгласно тях е " претрупана с клишета от руската ера ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР